Klockan 15.10. Paviljongerna ska bort.
Arbetsledaren Eric Hagberg och hans kollegor på plats vid kanten av Nytorps gärde.
Angie Gray
På två ställen i kanten av Nytorps gärde flyttas paviljonger som varit förskolor bort. Vid Paternostervägen i Hammarbyhöjden ställer Eric Hagberg och hans kollegor ut stängsel. Ängens förskola som stängde i juni monteras isär i 18 kuber och forslas bort.
Förskolan Solskenet intill Ystadsvägen är redan tagen isär och ska vara borta senast den 9 december.
– Jag hoppas vi inte är på fel ställe nu, säger Eric Hagberg och skrattar.
När du läser detta är Ängens förskola borta. Efter sommaren invigdes en ny permanent förskola på Karlskronavägen i Björkhagen.
Klockan 15.25. Fri lek i nya hundrastgården.
I rastgården leker hundarna med varandra.
Angie Gray
Vid den efterlängtade hundrastgården släpper Aslan och fyra andra småhundar loss. Rastgården har sedan öppningen i september blivit ett givet utflyktsmål för vovvar och deras koppel.
– Den ligger fint här i skogen och bra till mellan Dalen, Hammarbyhöjden och Björkhagen, säger Dalenbon Carl Gröning som säger farväl till gärdet eftersom han ska flytta till Malmö nästa dag.
Carl Gröning och Aslan i hundrastgården. De hann ta del av av den innan flytten gick söderut.
Angie Gray
I flera år har grannar till gärdet efterfrågat en hundrastgård och flera medborgarförslag har lämnats in. Efter att stadsdelen fick trygghetspengar av staden blev den verklighet.
Klockan 15.34. Rester av världskriget.
Ett minne av andra världskriget och beredskapstiden har sprejats med graffiti.
Angie Gray
Under andra världskriget ingick Nytorpsberget i försvaret av Stockholm. Här höll ett luftvärnsbatteri på 20 man till utifall fientligt flyg skulle siktas, och för att komma in på området krävdes passerkort.
Platsen hade en stor strålkastare som kunde riktas mot himlen, lyssningsapparatur, kulsprutenästen och artilleripjäser liksom exempelvis ammuntionsförråd och kokbarack.
I dag syns krigstiden genom fundament och ruiner vid berget.
Klockan 15.45. Den äldsta historien.
Resterna av gamla gravar.
Angie Gray
Bebyggelsen runt Nytorps gärde kom under efterkrigstiden. Innan dess var dagens stadsdelar i stort sett obebyggda. På gärdet har dock folk rört sig sedan urminnes tider.
Intill hundrastgården fann arkeologistudenten Maja Åkerström för ett par år sedan stadens enda kända figurhällristningar. De är från bronsåldern och har bedömts vara 2 500–3 000 år gamla.
Maja Åkerström på plats förra året. Då fylldes hällristningarna i och dokumenterades. Nu är de återigen knappt synliga. Färgen har regnat bort.
Anders Björklund
På Nytorpsberget finns också gamla gravar som med lite god vilja går att se som runda formationer. På en skylt står att de är från järnåldern, men åldern är inte belagd. Gravarna har aldrig grävts ut.
Klockan 15.59. Plats för framtida bostäder.
Dalenbon Gösta Dahlqvist är inte förtjust i planerna för gärdet. Där han står planeras ny bebyggelse.
Angie Gray
För Nytorps gärde finns planer på 650 bostäder, förskola, idrottshall, matbutik med mera. I början av nästa år ska en bearbetad plan presenteras. Starten av bygget som upptar 5 av gärdets 22 hektar beräknas dock ske tidigast 2028. Överklaganden är att räkna med. På gärdet spontanpratar Mitt i med fem personer om planen. Ingen är förtjust.
– Jag förstår att det finns behov, men hoppas det får vara orört. Vi har haft så mycket glädje av gärdet genom åren, säger Gösta Dahlqvist, Dalenbo sedan 1982.