I dag får den som vill göra medicinsk abort invänta att ett ultraljud bekräftar graviditeten. Detta för att utesluta utomkvedshavandeskap.

Ultraljud kan visa en graviditet i livmodern tidigast i vecka fem eller sex. Därefter kan det bli väntan på att få göra själva aborten.

– Det brukar upplevas som negativt att behöva vänta, och man kan börja få graviditetssymtom, säger Kristina Gemzell Danielsson, projektledare för studien, som omfattar 1 500 kvinnor i nio länder.

Viktig kunskap

Men nu visar det sig alltså att mycket tidiga aborter är lika säkra och effektiva. Dessutom orsakar de mindre smärta och blödningar.

Detta kan också få betydelse i länder där abortförbud råder efter vecka sex, vilket till exempel är fallet i flera delstater i USA.

– Då är den här kunskapen extra viktig, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Ofarligt

Tidig medicinsk abort är säker även vid utomkvedshavandeskap. Graviditeten finns förvisso kvar även efter aborten, men tillståndet förvärras inte.

– Men den väldigt tidiga behandlingen med efterföljande kontroll gör att utomkvedshavandeskap kan upptäckas tidigare, säger hon.

Vid medicinsk abort intas ett läkemedel som leder till att embryot inte fäster i livmodern, och senare ett annat som gör så att det stöts ut.

Drygt 60 procent av alla aborter i Sverige görs i dag innan den sjunde veckans utgång.