I ett stort tält i Margaretaparken repar just nu över 120 skådespelare inför föreställningen "Häxtävlingen".
Med nyskriven musik och spektakulär kostym tar skådespelarna med publiken på en hisnande, läskig och sprudlande kul föreställning – i ett tält på 28 meter i diameter.
– Nu är det bråda tider att få klart allt. I helgen är det foto, kostym och mask på alla skådespelare så jag har att göra kan man säga, sa Johanna Huss, konstnärlig ledare och regissör på teaterföreningen Enskedespelet, helgen innan premiären skulle gåav stapeln.
Föreställningen utgår från den engelska landsbyggden där mästertrollkarlen Arriman har tröttnat på jobbet som bygdens läskigaste. Han bestämmer sig för att hitta en hustru och utlyser en häxtävling för ändamålet. Den som vinner trollkarlens hand måste vara en häxa, och det måste vara den mest fasansfulla häxa som går att hitta i trakten. Men historian tar en oväntad vändning.
– Jag har alltid velat göra Häxtävlingen, det var min favoritbok när jag var liten. Vi kom på att vi skulle göra föreställningen lite i sista sekund, men det är vi väldigt glada för, säger Johanna.
Klara Ådahl, 10 år, har repeterat varje dag. Snart står hon på scen både som råtta och som barnhemsbarn.
Fanny Cassel.
"Fruktansvärt roligt jobb"
Hon har varit konstnärlig ledare för Enskedespelet sedan 2001, och drivs av glädje, då ekonomin i den ideella kultur- och teaterföreningen är begränsad. Nu är man tillbaka efter ett uppehåll sedan 2018.
Man måste anpassa sig, de yngsta är sju år och spelar spyflugor.
– Vi tjänar ju knappt några pengar på det här, men det är ett så fruktansvärt roligt jobb och fantastiskt att se alla människor tillsammans. Ibland jobbar man med en elvaåring som absolut vill ha sin egen replik och så hörs det knappt vad personen säger. Sedan slutar det med att hen står och pratar högt och självsäkert och har massa nya vänner, det är fantastiskt.
Men du regisserar 120 personer, hur fungerar det?
– Man måste anpassa sig, de yngsta är sju år och spelar spyflugor. Där måste man jobba mycket med att vi repeterar och då ska man inte putta sin kompis så att den ramlar. Jag brukar säga att jag är väldigt sträng men hjärtlig.
Den 11 september är det premiär, och då måste alla bitarna sitta på plats. Men det är inget som oroar Johanna Huss.
– Det känns jättehärligt, nu är det bara att hålla tummarna för att skådespelarna håller sig friska. Men vi får inte glömma bort att vi lägger ribban så extremt högt, ibland måste man påminna sig själv om att ha kul också.
Agnes Junker jobbar stenhårt med scenografin. Scenen är byggd av kläder som folk har skänkt till Enskedespelet och ska se ut som lager av granit.
Fanny Cassel.