En pickleballbana ser ut som en tennisbana, med badmintonmått. Bollen liknar en innebandyboll och det rack som används är som ett lätt pingisrack med extra stor träffyta.

Men enligt Conny Wennerberg, en inbiten pickleballutövare, har sporten något alldeles eget.

– Jag har spelat mycket padel under åren men det här är mer fritt och förlåtande på något vis. Reglerna är enkla, det räcker med lite bollkänsla så kan man köra igång.

Conny Wennerberg "picklar" på en av de nya banorna. Jämfört med tennis eller padel är pickleball enklare, långsammare och roligare, tycker han.

Conny Wennerberg "picklar" på en av de nya banorna. Jämfört med tennis eller padel är pickleball enklare, långsammare och roligare, tycker han.

Stefan Källstigen

Han får medhåll från Magnus Ehntorp på andra sidan nätet.

– Till skillnad från andra racketsporter behöver man ingen fast partner att spela mot. Man kan spela med vem som helst oavsett nivå. Samtidigt krävs mycket huvud, strategi. Det gäller att vara med i knoppen.

USA på 60-talet

Anläggningen i Solna business park består av åtta banor. Det är Stockholmsområdets första inomhushall för pickleball, enligt grundaren Gunnar Svalander en av Europas största i sitt slag.

Pickleball är inte så känt i Sverige men stort internationellt. Det började som en pensionärssport i USA på 60-talet och fick där ett folkligt genomslag för runt tio år sedan.

Det breda anslaget är sportens usp, säger Gunnar Svalander som föll handlöst för den i Spanien 2016.

– Det är vanligt att se tre generationer spela ihop: mamma, pappa, morföräldrar, barn. På det sättet finns likheter med frisbee eller boule. Pickleball är socialt, chosefritt. Man kan spela i jeans om man vill.

Bollen påminner mycket om en innebandyboll.

Bollen påminner mycket om en innebandyboll.

Stefan Källstigen

Vi vill vara ett alternativ till krogen

Peter Ericsson möter Conny Wennerberg i en pickleduell.

Peter Ericsson möter Conny Wennerberg i en pickleduell.

Stefan Källstigen

I stället för krogen

Grundidén, säger han, är att spela i blandade grupper, man slår ett gäng bollar, byter spelsällskap, tar en fika, lyssnar på musik, träffar folk. En loungedel är på gång i lokalerna, espressomaskinen riggad. När köket är klart kommer man kunna beställa enklare luncher.

Konceptet finns som utomhusvariant i Bromma sedan i fjol.

– Många stannar i tre, fyra timmar. "Hänget" blir lika viktigt som spelet. Med 50 procent ensamhushåll i stan så tror jag det finns ett jättebehov av platser att mötas på. Vi vill vara ett alternativ till krogen, säger Gunnar Svalander.

Läget i Solnas kontorskvarter kunde inte bli bättre, tycker han.

– Vi når 600-700 000 stockholmare med en kvart med kollektivtrafiken. Alla som jobbar här, de boende i Solna och Sundbyberg. Det är Stockholms bästa läge efter T-centralen.

Motsats till padel?

Det är inte helt främmande att dra paralleller till padeln, och padeldöden. 2023-2024 gick flera hundra padelhallar i konkurs.

Gunnar Svalander säger att visst kan det vara läskigt att satsa stort på en relativt ny grej, men han vänder sig mot att kalla det för trendsport.

– Om man ska jämföra med padel så är ju det ganska smalt. Mest för män, och dyrt. Det blev en explosion för några år sedan, men padel blev aldrig en bred sport. Pickleball kan man spela i en gympasal, på en badmintonbana, en p-plats eller var som helst där man tejpar upp lite linjer. Pickeball är feel good, för alla. Jag tror absolut att det är en sport som kommer växa.

Magnus Ehntorp är en av de som upptäckt pickleball.

Magnus Ehntorp är en av de som upptäckt pickleball.

Stefan Källstigen