– Regnbågsängen!
Innan det regnbågsfärgade invigningsbandet klipptes utropade barnen namnet de valt till förskolan. Sedan väntade fika. Solen strålade.
Där och då fanns ingen stämning som skvallrade om att förskolan med plats för 144 barn, och som i dag har 120 - 130 barn, föregåtts av protester från sina håll. Men så har varit fallet.
Det regnbågsfärgade bandet klipptes med besked av Sisabs vd Ebba Agerman, lokalpolitikern Cecilia Obermüller (MP) och Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd.
Angie Gray
Guiderna visade
Efter fika visade Ghazala, Nore, Lewis, Julia och Minoo runt i den röda tvåvåningsbyggnaden som ligger på Stångåvägen intill Nackareservatet. Bottenvåningen har en sak gemensamt.
– Det är yngre barn! utropades i kör av de 5-6 år gamla barnen.
Sedan visade guiderna övervåningen där deras avdelningar Midnattssolen och Norrskenet, liksom två andra avdelningar finns. Rundvisningen gick genom rum med stationer för olika sysslor. Ett ställe kallar de byggrummet.
– Vi bygger lite olika saker, berättade Minoo varpå Julia fyllde i att de senast byggde en fabrik.
Mellan de fyra avdelningarna på övervåningen finns Stora torget. Här äter barnen men har också gemensamma aktiviteter. På fredagar är det disco.
Julia berättade om saker barnen gjort på avdelningarna, men också en del om hur hissen fungerar i vilken maten från köket på bottenplan åker upp.
Angie Gray
Ser fördelar
De två torgen i förskolan är en av Regnbågsängens fördelar menar Johanna Hult, avdelningschef för förskola och fritid, på stadsdelsförvaltningen:
De som är nöjda hör oftast inte av sig.
– Du kanske leker med någon från en annan avdelning i sandlådan och vill sedan fortsätta leka inne. Det är ju inte givet att du hittar din bästa vän på din egen avdelning. Torgen öppnar för möten och för samarbeten mellan avdelningarna. Äldre förskolor är inte byggda så.
Skolans storlek är en annan fördel menar hon.
– Avdelningarna kan öppna och stänga tillsammans. Då kan personalresurserna läggas där de behövs som mest.
Johanna Hult, avdelningschef för förskola och fritid, på stadsdelsförvaltningen.
Angie Gray
Storleken på den nya förskolan är dock något kritiker vänt sig emot. I uppropet "Rädda förskolan Ljusglimten", en av förskolorna som flyttat in, samlades över 500 protester in. Sämre arbetsmiljö och mer stress var ett par av argumenten.
Till hösten är det dock kö till Regnbågsängen. Men då får man komma ihåg att det nu finns färre andra förskolor i Bagis att välja på. Enligt Johanna Hult har responsen kring förskolan varit blandad.
– De som är nöjda hör oftast inte av sig. Men från Vitsippan har det kommit positiv respons, säger hon apropå förskolan Vitsippan som höll till i paviljonger.
M vill se byggstopp
Regnbågsängen blev dyrare än från början tänkt. Ursprungliga 65 miljoner kronor hade i höstas ökat till 93 miljoner kronor. Samtidigt har prognosen om antal barn i området sjunkit.
Angie Gray
Moderaterna i Stockholm är kritiska. I ett nytt förslag vill de se byggstopp för förskolor med mer än 100 barn.
"Dessa 'megaförskolor' kompromissar med sociala och pedagogiska värden till förmån för en inbillad effektiv drift" skriver M i sitt förslag.
När Cecilia Obermüller (MP), ordförande i stadsdelsnämnden, får höra om maxtaket säger hon:
– Det är lätt att säga. Åtta avdelningar är inte jättestort och har fördelar. Små förskolor är mer sårbara. Blir personalen sjuk kan det bli bara okända vikarier. Men hade vi vetat att barnantalet i området skulle gå ner som det gjort hade vi kanske planerat för en något mindre. Samtidigt är det ju kö till hösten. Det är kul.