På thaivagnens tillfälliga öppettider står att läsa underst på skylten: "Jag är ledsen".

Vagnens kock och ansikte utåt Saifon Hompana är mycket riktigt ledsen över situationen gällande matvagnen i Kungsängens centrum.

Hon är försiktig med vad hon säger då hon är orolig att situationen skulle kunna förvärras av att hon talar med media. Men hon vill trots det tillsammans med sin sambo Rolf Berlin nå ut till så många som möjligt gällande deras nya situation.

– Vi vill visa kunderna respekt. Det är därför vi har satt upp lappen. Det är inte vi som har bestämt det här konstiga tiderna, säger Rolf Berlin med en uppgiven stämma.

Rolf och Saifon förklarar att de inte fått något tydligt svar från kommunen på varför man gått ut och så kraftigt försämrat öppettiderna för matvagnarna.

– Det här påverkar oss mycket, det är bästa tiden när folk kommer från jobbet med tåg och buss och går förbi här. Och då är vi på väg att stänga. Speciellt konstigt blir det på lördagar, att stänga klockan fyra. Då får vi ju öppna klockan åtta, men vem äter thaimat klockan åtta på morgonen på en lördag?

Hur känns alltihopa?

– Byråkratiskt så in i helvete, säger Rolf Berlin.

Mohammad Gorji tog nyligen över Rumi hamburgare.

Mohammad Gorji tog nyligen över Rumi hamburgare.

Stefan Källstigen

"Måste slänga minst tio kilo kött"

Mohammad Gorji tog nyligen över närliggande Rumi Hamburgare. Han är förtvivlad över den nya situationen. 

– Jag har inte behövt kasta varken hamburgerbröd eller kött ännu, men fortsätter det så här så tror jag att jag måste slänga minst tio kilo kött inom två dagar, säger han då Mitt i besöker torget.

Mohammed berättar att han har mycket kunder via matleverantören Foodora. Med kommunens nya besked om begränsade öppettider så kommer han förlora många av dem tror han.

Han berättar att han har tagit lån för att etablera sin verksamhet i Kungsängen. Nu vet han inte hur han ska få saker och ting att gå ihop. 

– Jag säger till kunderna att jag respekterar kommunens beslut. Men det är inte bra för mig.

Kommunen pudlar och gör helt om

Maja Taaler Larsson är kommunens tekniska chef. Hon hänvisar till de riktlinjer som finns på kommunens hemsida vad gäller bland annat torghandel. Här framgår nämligen de tider som thai- och hamburgervagnen blivit hänvisade att rätta sig efter.

– Däremot så finns det en politisk vilja att ha torghandel på mer långtgående tider. Så det som hänt nu är att ett ordförandebeslut tagits där man kommer att förlänga tiderna för torghandel. Så det här kommer att lösa sig, säger hon.

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Varför togs beslutet att strama åt öppettider överhuvudtaget?

– Därför att det var rätt och riktigt enligt de riktlinjer som vi har. Vi kan inte göra någonting annat än att följa de riktlinjerna.

Interna diskussioner efter att de begränsade öppettiderna meddelades i mitten av oktober har lett till att ordförandebeslutet tagits.

– Beslutet består i förlängda öppettider. Samt att försäljning även får ske på söndagar.

Exakt vilka öppettider matvagnarna kommer få kan Maja Taaler Larsson inte säga då kommunen ännu inte diariefört handlingen om ordförandebeslutet.