Ett svetsmoment under vattenrutschbanorna var sannolikt gnistan som satte Lisebergs vattenland i brand, uppger Statens Haverikommissionen i en ny rapport.
Dino Soldin
20240927141142
20240927142025
2024-09-27
14:11
2024-09-27 14:20
Ett svetsmoment under vattenrutschbanorna var sannolikt gnistan som satte Lisebergs vattenland i brand. Det uppger Statens Haverikommissionen i en ny rapport.
Vattenpalatset Oceana totalförstördes och en person miste livet efter att en brand bröt ut på bygget i februari i år.
Sedan dess har flera tekniska utredningar genomförts för att hitta brandorsaken.
Nu presenterar Statens Haveriskommision (SHK) nya uppgifter till händelseförloppet:
"Branden uppstod sannolikt när plaströr under rutschkanan svetsades samman med en metod som kallas elmuffsvetsning", uppger myndigheten i ett pressmeddelande.
Eldsvådan spred sig sedan från rören till vattenrutschkanan och vidare till anläggningen och orsakade omfattande skador.
Lina Isaksson
Svar på varför kvarstår
Statens haverikommission fortsätter att utreda händelsen. Frågan man vill ha svar på är varför olyckan kunde inträffa och vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra att något liknande ska inträffa igen.
En slutrapport beräknas vara på plats i början på 2025.
Händelseförloppet
På morgonen 12 februari, 2024 pågick ett antal arbeten på byggarbetsplatsen. Ett arbetslag arbetade utomhus med att sammanfoga rör i plastmaterialet polyeten under vattenrutschkanorna. Plaströren sammanfogades med en metod som kallas elmuffsvetsning.
SHK:s utredning visar att branden sannolikt har startat i samband med dessa arbeten. Branden spred sig sedan från rören till vattenrutschkanan och vidare till anläggningen och orsakade omfattande skador.
Byggherre var AB Liseberg Skår och NCC Sverige AB var totalentreprenör. På byggarbetsplatsen fanns också ett antal underentreprenörer till NCC och även entreprenörer som var anlitade av Liseberg Skrå.