Avståndet i hyra mellan lägenheter i nyproduktion och det äldre beståndet har ökat allt mer.

– Det är ett jättebekymmer. Det vi bygger är för dyrt och inte vad vi behöver, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgäst­föreningen region Stockholm.

– Fokus har legat på lönsamhet snarare än behov och man har helt förlitat sig på låga räntor.

Stuckaturer i taket

Faktorerna i bruksvärdet står ofta inte i direkt relation till hur en hyresgäst värderar en lägenhet – ett stort badrum trumfar inte alltid en kakelugn eller stuckaturer i taket.

– Nyproduktionen är för dyr sett till de flestas uppfattning av värdet i att bo där. Det är priset vi får betala för att det inte finns någon­ aktiv byggpolitik som säkerställer bra bostäder till rimliga kostnader. Investeringsstödet hjälpte en del, men togs bort och har inte ersatts med något­ annat, säger Kristoffer Burestedt­.

– Vi har inte haft en offensiv­ byggpolitik på 35 år, samtidigt som befolkningen har växt. Vi har byggt för lite och bristen blir värre och värre.

Ojämn spelplan

En tolkning av läget är att det har skapats ett A-lag och ett B-lag på hyresmarknaden – där kapitalet antingen är kötid eller möjlighet att betala en hög hyra.

En bild Kristoffer Burstedt delar.

Varför kan ni inte bromsa­ hyreshöjningarna för nyproduktion?

– Vi gör allt vi kan för att hålla hyrorna på en rimlig­ nivå, men det är vi helt ensamma­ om. Som lagstiftningen ser ut, och så som den tolkas av hyresnämnderna och hovrätten har hyresgästerna en alldeles för svag position.

Att Hyresgästföreningen bara skulle slå vakt om hyresgäster i det äldre beståndet håller Kristoffer Burstedt inte med om.

– Vår målsättning är bra bostäder till lägre kostnad för alla.