Det är full fart inne i de 7700 kvadratmeter stora lokalerna i Västerhaninge. Rullburar kommer in fyllda med allt från gosedjur till kläder och porslin som anländer från butiker, registreras och vägs.
Sedan i vintras kommer 300 ton kläder och prylar i månaden hit från Stockholms stadsmissions alla insamlingsplatser.
80 procent av gåvorna kommer från privatpersoner som lämnar in i deras butiker.
– Det är vi tacksamma för, det är så bra kvalitet på de sakerna. Jag tror man känner ett ansvar att det ska vara helt och rent när man går och lämnar in det i en butik, säger Ann-Sofie Kahl, områdeschef återbruk och produktion.
Enligt Ann-Sofie Kahl ser varje år ungefär likadant ut vad det gäller stockholmarnas rensningsperioder, då gåvorna ökar något. "Det brukar vara på våren och hösten. Det är lite väderberoende och man ser på våren att det kommer mer saker när folk börjar åka till tippen med sitt trädgårdsskräp då man passar på att rensa annat", säger hon.
Anna Ludvigsson
Sammanlagt går över 70 procent av det som kommer in ut i butiker igen. Tillsammans med det som återvinns så är det 86 procent som antingen återbrukas eller återvinns.
– Den stora miljöpåverkan sker i produktionsfasen. Det absolut bästa vi kan göra är att använda plagg som redan finns på marknaden.
Vas värd 130 000 kronor
Drygt 100 anställda, plus deltagare och volontärer, arbetar numera här. Ann-Sofie Kahl visar hur kläder sorteras på ett långt rullband, granskas och sorteras för varje butik de ska tillbaka ut till.
I en av hallarna finns en studio där man gör plagg för Stadsmissionens modevarumärke Remake. En annan hall hamnar alla prylar som kommer in. Det är ett myller av människor som arbetar med allt från värdering till att sortera ut det som är trasigt. Jonas Karlsson står bland vagnar med diskbackar och har fullt upp med att diska glas som skänkts.
– De ska ju inviga butiken – så jag har samlat lite champagneglas, säger han och plockar ur diskmaskinen.
Jonas Karlsson har fullt upp med att diska alla de glas som doneras till Stockholms stadsmission.
Anna Ludvigsson
Intill ena väggen står ett bord med saker som ska till auktionsverk som Stockholms stadsmission samarbetar med.
– De hjälper oss med både värderingshjälp och att sälja sådant som kommer in som är så pass värdefullt att det behövs säljas på auktion, säger hon.
På en anslagstavla har de satt upp de saker som sålts för mest på auktion.
– Under sommaren gick en kinesisk vas för runt 130 000 kronor.
På ett bord står de saker som ska skickas iväg för värdering för auktion.
Anna Ludvigsson
Som en stor skattjakt
Vid ett bord värderas kläder som ska prissättas för butik och Ann-Sofie Kahl klurar lite på om en märkesjal är äkta.
– Det är som en pågående skattjakt.
Under hösten öppnar de upp lokalerna och har en utförsäljningsbutik där man ksn köpa kläder kilovis. När Mitt i är på besök håller de på att ställa i ordning butiken och fylla hyllorna med allt från skidpjäxor till LP-skivor.
– Det blir kul att välkomna alla kunder hit. Vi vill kunna återbruka så mycket som möjligt i Sverige – och det här blir verkligen lokalt, säger Ann-Sofie Kahl.