Nyligen besökte professor David M. Kennedy och hans kollegor Stockholm för en utbildningsvecka tillsammans med nyckelpersoner i Upplands-Bro och Järfälla som arbetar, och kommer att arbeta­, med GVI, gruppvåldsintervention. Den metod­ som i Malmö gick under namnet ”Sluta skjut”.

– Personalen från kommunen och polisen har varit väldigt generösa med sin tid under veckan. De har med stor vilja delat med sig av sin kunskap och erfarenhet till oss, säger David M. Kennedy, när han slagit sig ner tillsammans med Mitt i:s utsände i ett litet samtalsrum.

Professor David M. Kennedy intervjuas av Mitt i:s utsända i samband med ett besök i Upplands-Bro och Järfälla i slutet av januari 2023.

Professor David M. Kennedy intervjuas av Mitt i:s utsända i samband med ett besök i Upplands-Bro och Järfälla i slutet av januari 2023.

Johanna Wallén

”Extremt få individer”

Inne på Upplands-Bro kommuns trygghetscenter i Bro råder en uppsluppen stämning. En vecka av fördjupande har nått sin final.

Fika, samtal och glada skratt fyller nu lokalen. Uniformerade poliser, tjänstepersoner och semlor syns i det annars så traditionella kontorslandskapet.

– Det man vet här i Upplands-Bro och Järfälla är precis det vi har lärt oss genom åren. Att det är en extremt liten grupp av individer som är aktiva och orsakar det dödliga våldet.

Professor David M. Kennedy i samspråk med kollegor vid besök i Upplands-Bro.

Professor David M. Kennedy i samspråk med kollegor vid besök i Upplands-Bro.

Johanna Wallén

En delegation från det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus öppnar försiktigt dörren. 

– Stort tack David! Vi håller­ kontakten framöver, säger en man i glasögon med ett nöjt leende.

David M. Kennedy har arbetat­ med GVI under de senaste 30 åren och fört ut metoden i en lång rad amerikanska städer. Så väl som i Glasgow, El Salvador, Mexiko­ och Brasilien.

Så ska man nå de kriminella

Han är trygg i att metoden fungerar och att Upplands-Bro och Järfälla har alla möjligheter att lyckas när man till våren ska kommunicera budskapet till målgruppen – de kriminella.

En av flera nyckelfaktorer för att lyckas menar David M. Kennedy precis i likhet med Upplands-Bro kommuns Mattias Jarl och Polisen Järfällas Murat Aydoghan är vikten av lokala förebilder.

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Johanna Wallén

– De kriminella kanske inte respekterar den lokala polischefen eller åklagaren. Men det finns människor i deras liv som verkligen bryr sig om dem och som de själva bryr sig om, säger David M. Kennedy och tillägger: 

– Så en central del är att få dessa nyckelpersoner i lokal­samhället att prata direkt med grupperna och säga: ”vi älskar er, vi bryr oss om er, vi vill inte att ni ska döda, vi vill inte att ni ska dödas eller hamna i fängelset”.

”Vill få stopp på våldet”

David M. Kennedy återkommer hela tiden till kollektivet i olika former. Samhället som grupp och lika mycket de kriminella som grupp. Kennedy menar att skillnaden i effekt på de kriminella grupperna kom i Amerika då polis, social­tjänst och andra aktörer började tala och agera mot grupperna som helhet, inte riktat enbart mot individerna.

– Samhället vill absolut att våldet ska få ett stopp. Det skadar de kriminella grupperingarnas egna samhälle, det skadar familjerna och det skadar människor som bryr sig om dem. När de dödar någon så kommer samhället aldrig att återhämta sig från detta.

För många skjutningar

När David M. Kennedy ställde sig framför Mitt i-fotografen Johanna Walléns kamera stannande en man till och frågade: ”Är det här stjärnan i Bro?”. När mannen fått en förklaring till vem Kennedy är så utbrister han med emfas: ”Ja, det är absolut för mycket som händer, det är för mycket skjutningar”.

Vad vill du säga till allmänheten i fråga om metoden, varför är det här arbetet viktigt?

– Mannen som stannade till utanför när vi fotograferade är svaret. Han sa att det är för många skjutningar och att det måste få ett slut. De flesta människor bryr sig om våldet och alla vill att det ska minska, att samhällen ska bli bättre, säger David M. Kennedy.