I mitten på april organiserade de högerextrema grupperna White Boys och Aktivklubb en stor kampsportsträning i en grundskolas gymnastiksal i Stockholm.

Det kunde Dagens ETC avslöja. Gymnastiksalen hade de fått hyra av kommunen.

– Man har hyrt ut till en privatperson som i sin tur har släppt in det här gänget, förklarar Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Vet du om det har skett vid fler tillfällen i era lokaler?

– Just nu känner vi bara till dessa två tillfällen. Men vi har ögonen och öronen öppna och tar gärna emot tips. 

Fler stickprovskontroller

Stadens hallar har drygt 15 000 bokningar varje vecka. De flesta står föreningslivet för, men även privatpersoner hyr in sig. När man bokar en hall skriver man under på att följa demokrativillkoren.

– I det här fallet är det uppenbart att man har brutit mot det. Våldsbejakande extremism hör inte hemma i Stockholm och det är oacceptabelt att man använder stadens lokaler för att träna närstrid.

Det sker ingen efterforskning på de som hyr, utan endast stickprovskontroller. Dessa kommer nu att intensifieras, berättar Ojanne (S).

En grundskolas gymnastiksal användes av högerextrema.

En grundskolas gymnastiksal användes av högerextrema.

Mostphotos

Ska kräva bank-id

För att förhindra liknande incidenter i framtiden håller staden på att implementera ett nytt bokningssystem som kräver bank-id för att boka lokaler.

I dag skapar man bara en användare och får hem en kod på posten.

– Det kommer bli ytterligare en spärr att ta sig över, då man också måste godkänna demokrativillkoren med sitt bank bank-id.

Ojanne (S) betonar vikten av att både idrottslivet och allmänheten fortsättningsvis ska kunna använda stadens idrottshallar för olika ändamål, såsom barnkalas eller sportaktiviteter.

– Sedan kommer ju ett öppet samhälle alltid att försöka utnyttjas. Då kan ytterligare åtgärder bli aktuella framöver, men vi kan inte stänga ner möjligheten för privatpersoner att hyra våra hallar.

"Största hotet"

Samtidigt revideras stadens riktlinjer kring våldsbejakande extremism. De tidigare riktlinjerna togs fram 2016 och då hade man ett stort fokus på återvändare från IS. 

– Nu tar vi ett mer helhetsomfattande grepp. Säpo har varit tydliga med att våldsbejakande islamism och våldsbejakande högerextremism är det största hotet när det gäller både terrorism och demokratin, säger Alexander Ojanne.