Salems kommun räknade med att göra en förlust på drygt 18 miljoner kronor under 2024 och ett nollresultat 2025. Men nu tycks det vända. I stället ser kommunen ut att gå med 18 miljoner plus vid årets slut.
– Det är framför allt konjunkturen. Att räntorna går ned och att pensionskostnaderna inte är lika höga som tidigare, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.
Arne Närström (S) är kommunstyrelsens ordförande i Salem.
Fred Miller
Att kommunen nu ser ut att göra ett bättre ekonomiskt år än planerat spiller över på kommunens budget för nästa år. För när kommunen inte längre riskerar göra ett minusresultat slipper de ta nya, dyra lån.
För pengarna som annars skulle ha gått till räntor väljer Mittenstyret att lägga på att säkerställa att det finns fyra fritidsfältare i kommunen (550 000 kronor), föreningsbidrag (100 000 kronor) och högre friskvårdsbidrag för kommunens anställda (1 500 000 kronor) från dagens 500 kronor till 2 000 kronor.
Ingen skattejustering
En av de stora käpphästarna i Salemspolitiken har varit kommunens ekonomiska hantering av skolorna. För att säkra upp att skolorna och förskolorna inte längre blöder ekonomiskt valde det politiska styret att lägga drygt 10 miljoner kronor i ökad skolpeng för 2024, samtidigt som de höjde lönekompensationen till 3,5 procent. Samma satsningar följer med in i år 2025, plus ytterligare 4,5 miljoner kronor.
För att finansiera detta valde det politiska styret att höja skatten med 25 öre till dagens 19,67 kronor per varje intjänad hundralapp.
Om ni går plus, är det aktuellt att sänka skatten igen?
– Pengarna från skattejusteringen fortsätter att stärka arbetet med skolan under 2025, säger Arne Närström.
Budgeten i Salem klubbas officiellt på kommunfullmäktige i november.
Budget 2025: Mer pengar till klimat och vägar
Klimatet, kulturskolan och vägunderhåll är några punkter utöver skolan som mittenstyret i Salem vill satsa på under 2025.
Salems skolor är det som får allra mest av Salembornas skattepengar under 2025, enligt förlaget från Salems politiska majoritet.
Men resten då? Jo, det presenterade mittenstyret i förra veckan.
– Vi lägger pengar till kulturskolan för att minska köerna, säger Anders Klerkefors (R).
Tanken är att en del av de extra pengarna ska gå till kulturskolan i Salem för kurser som piano och gitarr. En annan del ska gå till det avtal som planeras med närliggande kommuner, främst Botkyrka, för att korta köerna till blåsinstrument.
Betyder detta att blåsinstrumenten får åka till Botkyrka?
– Det vet vi inte än. Det kan vara så att andra kulturskoleresurser kan komma hit. Det ska tjänstepersonerna titta på.
Klimat, vistelsetider och vägar
Pengar ska också gå till Salems klimatarbete. Bland annat vill styret permanenta kommunens klimatstrateg för att skapa förutsättningar för att kunna bli en klimatneutral organisation redan till 2035.
De vill också skjuta till två miljoner extra varje år till gatu- och fastighetsunderhåll.
– Gatuunderhållet har varit eftersatt under en lång tid och vi har en stor skuld. Att beta av den på ett år har vi inte organisationen eller pengar för. Det vi har tillfört kommer inte vara tillräckligt, men det är ett steg i rätt riktning. Men nu finns det utrymme för fler projekt och vi kommer inte behöva sålla lika hårt, säger Anders Klerkefors.
Och vistelsetiderna i förskolan för barn till föräldralediga och arbetssökande planeras bli permanent 30 timmar i veckan från årsskiftet. Prissättningen är inte klar, men planeras även den halveras för dem som bara tar ut halva tiden.
Gatuunderhållet har varit eftersatt under en lång tid
Här vill Salems styre lägga dina pengar
Höjd skolpeng till grundskolan (4,5 miljoner kronor).
Porjekt för ökad skolnärvaro (500 000 kronor).
Projekt mot psykisk ohälsa (500 000 kronor).
Kulturskolan (480 000 kronor).
Klimatarbete (1,7 miljoner kronor).
Brottsförebyggande tillsyn inom byggprojekt (250 000 kronor).
Gatu- och fastighetsunderhåll (4,25 miljoner kronor).
Källa: Mittenstyret för Salems bästa
Mittenstyret för Salems bästa har presenterat sin budget för 2025. Gruppledarna Anders Klerkefors (R), Åsa Dahl (L), Wictoria Berglund (C) och Arne Närström (S).
Albin Tingstedt