När stadsbyggnadsnämnden gav bygglov för en flerfamiljsbostad på Uttinivägen 8 (fastigheten Svanvit 7) i Hägersten överklagade flera grannar. Men både länsstyrelsen och nästa instans, mark- och miljödomstolen, gick på stadens linje: att det är lagenligt att riva den vitputsade 30-talsvillan och ersätta den med ett hus med cirka 10 lägenheter.
Men grannarna gav sig inte, utan överklagade till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), som är högsta instans. Nu har MÖD beslutat att ta upp ärendet.
– Det är ovanligt att MÖD tar upp fall där alla tidigare instanser har tyckt lika. Att man gör det tolkar jag som en indikation på att MÖD ser annorlunda på frågan, säger Calle Öhlin, Mälarhöjdsbo som intresserat följer de många bygglovsärenden i Hägersten och Mälarhöjden som överklagats.
Mälarhöjdsbon Calle Öhlin hoppas att Mark- och miljööverdomstolens dom blir tydlig.
Märta Lefvert
Vill se en tydlig dom
Han välkomnar att fallet hamnar i högsta instans eftersom det gör att domen blir vägledande.
– Det finns behov av en prejudicerande dom eftersom det finns så många överklagade ärenden och eftersom bedömningarna spretar. Vilket utfallet än blir hoppas jag att domen blir tydlig och inte lämnar utrymme för tolkningar. Det läge som råder nu skapar osäkerheter både för byggherrar och boende, säger Calle Öhlin.
För ungefär ett år sedan letade Calle Öhlin och en annan Mälarhöjdsbo upp en planbeskrivning från 1930-talet i Stadsarkivet, i samband med konflikten om villan på Storsvängen 43, som den nya ägaren vill ersätta med ett flerfamiljshus. Av dokumentet framgår att detaljplanen för den här delen av Hägersten huvudsakligen är avsedd för fristående enfamiljshus.
Calle Öhlin gick ut i medier med att fyndet påverkar både Storsvängen 43 och andra ärenden. Han menar att staden hädanefter måste leta fram icke digitaliserade planbeskrivningar innan de avgör bygglovsärenden.
Hoppas på klargörande
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) har spelat ner fyndets betydelse med hänvisning till bedömningar från stadens jurister. Men de grannar som överklagade bygglovet på Uttinivägen 8 till MÖD använde bland annat arkivfyndet som argument.
– Jag tror och hoppas att MÖD tar upp arkivfyndet och avgör vad det har för betydelse, säger Calle Öhlin.