Cornelia Bergström bor i lägenheten med sin sambo, tre barn och svärfar.

Nyligen kom ett brev om att deras hyra höjs, för en renovering som gjordes för elva år sedan. Hon blev förvånad då hon inte informerades om en möjlig höjning när de flyttade in.

– Jag hade absolut köpt det om den renoverades nyligen men det har ju blivit mycket slitage på elva år.

Cornelia Bergström och hennes yngsta barn Sammy.

Cornelia Bergström och hennes yngsta barn Sammy.

Privat

Cornelia Bergström berättar om elkontakter som hänger utanför väggen med synliga sladdar, golv som lutar och sprickor i fasaden. Trots det går hennes hyra nu upp med 1600 kronor per månad. Nu kommer hyran för hennes femrummare öka successivt från 15 272 till 16 872 kronor.

Hon tycker att hyresgästerna skulle ha fått mer förvarning.

– Nu kom det två dagar innan hyresavin kom.

I Cornelia Bergströms lägenhet sitter flera kontaktuttag lösa. De har själva åtgärdat de som barnen kan nå.

I Cornelia Bergströms lägenhet sitter flera kontaktuttag lösa. De har själva åtgärdat de som barnen kan nå.

Privat

Hyran har legat still

Hyresgästföreningen och Victoriahem, och innan dess den tidigare hyresvärden, har förhandlat om hyrorna sedan renoveringarna började 2011.

Hyran har inte varit med i årliga förhandlingar, enligt Alexander Svanberg, områdeschef på Victoriahem. I januari i år höjdes de för första gången sedan renoveringarna, med 5,45 procent i snitt. Nu ska de justeras ytterligare, för att komma upp till 2024 års hyresnivåer.

På frågan om det är rimligt att få sin hyra höjd 13 år efter renovering svarar han via mejl:

"Det handlar inte om när den renoverades, det handlar om den standard lägenheten är utrustad med, övriga lägenheter är sedan tidigare införhandlade för de åtgärder vi gjort i allmänna utrymmen och för utbyte till bättre fönster exempelvis."

Att lägenheter nu är slitna är inte relevant för hyreshöjningen, menar han.

"Underhållsansvaret ligger på oss som hyresvärd, är en lägenhet i behov av underhåll så kontaktar man oss för en besiktning."

Ovanligt att hyran får ligga still

Enligt Manfred Klint, gruppchef förhandlingar på Hyresgästföreningen, sker sådana här fall ibland, även om det är ovanligt. Vanligtvis låter hyresvärdar inte hyran ligga still så här länge.

Hyrorna har stått stilla för att hyresvärdarna velat höja hyran till en nivå som Hyresgästföreningen ansett vara för hög. Men med de senaste årens höga höjningar anses nivån mer rimlig.

– Vi är aldrig nöjda med att hyrorna höjs. Vi har gjort allt i den här situationen för att hålla hyrorna nere så gott det går, men för vissa innebär det här stora hyreshöjningar, säger Manfred Klint.

Enligt honom ska hyran återspegla vad lägenheten anses vara värd.

– Andra lägenheter som har renoverats ungefär samtidigt har ju fått höjd hyra årligen. Därför har det uppstått en skillnad mellan hyra och bruksvärde. Hyresvärden, och även hyresgästen, har rätt att få förhandlade hyror efter vad som anses vara bruksvärdet.

För familjen Bergström innebär höjningen en stramare ekonomi.

– Jag är mammaledig och då är man inte stenrik, annars jobbar jag i vården och där blir man inte heller stenrik. Min sambo får jobba väldigt mycket just nu för att det ska gå runt, säger Cornelia Bergström.