Där Centralvägen tar slut ligger Hugo Sabels torg.
Inte en plats med världens högsta mysfaktor, kanske. Hittills har en handfull foodtrucks och matvagnar samsats om utrymmet med den säsongsöppna blomsterhandlaren.
Det är oklart huruvida övriga foodtrucks kommer att söka bygglov för att få stå kvar över nätterna. Sendos kommer inte att vara kvar, de har i stället öppnat restaurang på Dragonvägen.
Charlotte Arwedsson
Men på senare tid har det hänt en del. Torget har fått ny belysning och nya sittmöbler – och kommunen har tagit fram nya villkor för de som vill bedriva verksamhet på torget.
– En del av foodtrucksen har använt Hugo Sabels torg som långtidsparkering för sina fordon och uppställning av diverse containrar, vilket gett torget ett lite skräpigt intryck emellanåt, säger Roland Storm (VB), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.
En typisk lördag på Hugo Sabels torg.
Privat
"Folk blir tokiga om vi försvinner"
Den populära blåvita matvagnen med finska matvaror, "Suomitupa", är torgets veteran. Den har stått längst ner på torget i 13 år – men bara haft öppet på lördagar. Men matvagnen har saknat bygglov – ett krav som nu lyfts av kommunen.
– Vi hade ingen aning om att det behövdes bygglov, det kom som en blixt från en klar himmel, säger Pertti Pöykiö som driver suomitupa med sin fru Erja.
Alternativen för Pertti och Erja var att antingen frakta bort vagnen i veckorna – eller bita i det sura äpplet och betala för bygglov – i runda slängar 17 000 kronor.
– Vi landade i att söka bygglov, även om det är stora pengar. Vår verksamhet kommer inte att löna sig, men folk blir tokiga om vi försvinner, säger han med ett skratt.
Torget har fåt nya bänkar och bord.
Charlotte Arwedsson
Han uppskattar att 200–250 Väsbybor med rötter i Finland och smak för finsk mat varje lördag samlas utanför finska stugan.
Folk vill så gärna ha oss kvar.
– Det är en jäkla samling, de kommer hit och snackar och träffar gamla kompisar. Ibland grillar vi korv, säljer kaffe och hyr in en dragspelare.
Han säger att folk blev upprörda när det ryktades att de skulle försvinna från torget. Det drogs även i gång en namninsamling.
– Vi har egentligen inte råd att fortsätta, vi tjänar ingenting på det. Men folk vill så gärna ha oss kvar. Vi är pensionärer och det är roligt att ha något att sysselsätta sig med.
Bygglov har alltid krävts, men kommunen har inte kontrollerat att detta efterlevs – förrän nu.
Varför har har inte kommunen kontrollerat byggloven tidigare?
– Under 2024 gick vi igenom tillstånden för torgplats och ser att vi har brustit i informationen. Men samtidigt har de som står där skyldighet att ta reda på vilka tillstånd och bygglov som krävs, säger trafikingenjör Peder Loqvist, som jobbar med tillstånden på torget.
Fett i ledningarna
De nya villkoren innebär även bland annat att verksamheter som hanterar livsmedel inte får använda kommunens vatten- och avloppshantering. Alla ska även ha egen fettavskiljare.
– Det har varit bekymmer med att det kommit ut fett i kommunens ledningar. Med tiden sätts de igen, säger trafikingenjör Peder Loqvist.
Kommunen vill ha torghandel, men öppna upp för fler handlare.
– Det går inte om ytan är ockuperad. Vi vill bara ha ordning och att alla ska göra rätt för sig, säger han.
Anledningen till de nya villkoren är att kommunen vill få Hugo Sabels torg att upplevas som ett renare, snyggare och tryggare torg.
– Det bygger bland annat på den medborgardialog vi haft om torget, säger Roland Storm.