Lokaltidningen Mitt i berättade i höstas om de anhörigas oro över stängningshotet mot Vetevägens gruppboende, med fyra platser för vuxna personer med autism och intellektuella funktionsnedsättning.
AB Solom, som driver gruppboendet, sade upp avtalet med Sollentuna kommun eftersom man ansåg att ersättningsnivåerna var för låga. Det innebar att de som bodde där skulle behöva flytta.
Föräldrar till boende överklagade och fick rätt i förvaltningsrätten. Då tvingades kommunen att teckna ett direktavtal om fortsatt drift från den 1 januari.
En konsult anlitades för att komma fram till en ersättningsnivå. Den accepterades av både Sollentuna kommun och Solom AB.
– Äntligen gjordes en beräkning av vad det faktiskt kostar. De som bor här har speciella behov och den här utredningen visade ju att boendet har varit underfinansierat jättelänge, säger Anders Nilsson, pappa till en av dem som bor på Vetevägen.
Men framtiden är fortsatt oviss. Det tillfälliga avtalet går ut i november, och kommunen har överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
S vill ha konsekvensutredning
Enligt Socialdemokraterna behövs en konsekvensutredning för att belysa helheten, inklusive de ekonomiska aspekterna och de boendes behov. Men majoriteten avslog förslaget i kommunstyrelsen.
– Att inte göra en utredning innebär att politiken riskerar att fatta beslut utan att ha alla fakta på bordet. Det är allt annat än ansvarsfullt och riskerar att drabba de boende hårdare än vad det redan gjort, säger Roger Sjöberg, som sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna.
Anna-Lena Johansson (L) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden håller inte med.
– Boendet på Vetevägen har varit föremål för diskussion länge. Konsekvens- och riskbedömningar görs alltid på individnivå. Dessutom är vi mitt i en rättsprocess och måste avvakta vad kammarrätten, säger hon.
Hade det inte varit bra att ta in hjälp för att avgöra frågan om ersättningsnivån tidigare? Då hade AB Solom kanske inte ens känt sig nödgade att säga upp avtalet?
– Förhandling med Solom har gjorts under en lång tid utan att vi kunnat enats. Det var då som kommunen och Solom kom överens om att en extern part skulle sätta priset i detta tillfälliga avtal.
Enligt Anna-Lena Johansson är de få platserna på boendet en viktig orsak till att det är svårt att få Vetevägens gruppboende att gå runt ekonomiskt.
– Det är svårt att få en hållbar ekonomi och bemanning med så få platser. Vår inriktning är att gruppbostäder ska ha sex platser, det är modellen för de gruppbostäder som kommunen planerar framåt, säger hon.