Hillevi Ganetz promenerade hem från restaurangen på Bjurholmsgatan till Södra Station med sin hund Kim. Under promenaden fick Kim i sig amfetamin, men det upptäcktes inte förrän klockan tre på natten.
– Jag vaknade av att han låg vid fotändan och snurrade runt ohejdbart. Det gick inte att få stopp på honom, säger Hillevi.
Vid ankomsten till Bagarmossens Djursjukhus behövde fyra personer samarbeta för att hålla Kim stilla, trots att han bara vägde sju kilo.
– De lade honom på is och gav honom lugnande medel, men hans kropp klarade det inte. Efter ett dygn ringde de och berättade att hans hjärta och alla inre organ kommer lägga av.
Händelsen var en chock för Hillevi, som fick veta på sjukhuset att det inte är ovanligt att hundar kommer in med narkotikaförgiftningar.
– Det var så brutalt alltihopa, han blev inte ens fem år. Men jag blir också arg. Folk ska veta att det ligger sånt här skit på Söders gator.
Knark hamnar på gatan och sedan i hundarnas magar.
Mostphotos
Inträffar regelbundet
Linnea Strååt, veterinär på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen, berättar att det kommer in narkotikaförgiftade hundar med jämna mellanrum.
– Det är inget som händer dagligen men absolut varje månad. Den här veckan har vi haft tre sådana patienter som jag känner till.
Strååt har precis tagit emot två personalhundar som fick i sig marijuana under en promenad i Nackareservatet. Det är den vanligaste drogen enligt henne.
Om hundar får i sig marijuana kan de bli vingliga, trötta och kissa på sig. Symtomen kan också vara allvarligare, beroende på den intagna dosen.
– När det gäller amfetamin kan hunden plötsligt bli hyperaktiv, springa runt i cirklar, få hög puls och kroppstemperatur, förklarar Strååt.
– Vid höga doser kan det leda till kramper, hjärtrubbningar och i värsta fall döden.
Inte ovanligt att vi får in flera fall på en dag.
Linnea Strååt, veterinär på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.
Privat
Koppla hunden
Eftersom vissa ADHD-mediciner innehåller amfetamin händer det att hundar och katter får i sig det hemma. Men annars är det oftast på promenader djuren får i sig droger.
Kan man som hundägare undvika detta?
– Har man hunden kopplad så minskar ju risken men vissa hundar är experter på att stoppa i sig saker ändå. Det är viktigt att söka vård så fort man märker att något är fel.
Veterinären Marie Jury på Väsby Djursjukhus minns en hund som kom in efter att ha tuggat på något som liknade en vit kaka utomhus, vilket visade sig vara knark. Precis som Strååt anser hon att det är klokt att ha hunden kopplad.
– Se också till att du har gjort bra valpkurser så att hunden kan viktiga baskommandon, som loss eller släpp, säger hon.
Bild på Marie Jury, ur hennes bok "Så slipper du veteinären" (Bazar förlag).
Linus Bokehsius
Fler fall än tidigare
På AWAKE Djursjukhus på Södermalm kommer det in särskilt många narkotikaförgiftade hundar under sommaren, berättar akutveterinären Mathilda Giertz. Då är det inte ovanligt med flera fall på en dag.
– Folk kastar ifrån sig fimpar med hasch i parkerna och hundarna tycker att det luktar gott.
Giertz, som tidigare arbetade på Bagarmossens djursjukhus, tycker sig se fler fall nu.
– Det kan vara så att det har ökat eller så beror det på att det här området är mer centralt, säger hon.