Det var i höstas som Ingemar Stenmark plötsligt dök upp i Sollentuna Friidrottshall. Det visade sig att han hade testat stavhopp med en trästav hemma i Tärnaby när han var liten, och nu var han sugen på att testa igen.

– Jag hoppade ju när jag var liten och har alltid varit passionerad för sporten. Har tänkt att testa nån gång och nu sa en ”varför provar du inte?”. Så då fick jag prova och tyckte det var jättekul, sa Ingemar Stenmark till SVT då.

Efter det har han tränat i Sollentuna titt som tätt och i april gjorde han tävlingsdebut i friidrott, då han representerade Turebergs FK och klarade 2.70 vilket var svenskt årsbästa inomhus i klassen M65.

66 Turebergare

I dag tävlar han för Sverige i veteran-VM och vi får se om en ny medalj kan läggas till samlingen. Alpint ståtar Stenmark bland annat med med 86 världscupsegrar, fem VM-guld och två OS-guld.

Sammanlagt har Turebergs FK 66 tävlande på plats i Göteborg. Redan första dagen plockade man hem tre guldmedaljer. En av dem bärgades av Jonas Asplund i stavhopp i klassen M50.

Tänkte göra en Mondo

Han slog nytt mästerskapsrekord med 4.65 och vann med hela 90 centimeters marginal till tvåan. Asplund försökte sig även på världsrekordhöjden 4.76.

– Jag tänkte att jag skulle göra som Mondo Duplantis och ta alla höjder i första försöket och sedan avsluta med världsrekord, men var nog aldrig riktigt nära, säger han till friidrott.se.

Jonas Asplund är även tränare för Ingemar Stenmark, så nu är det bara att hoppas att ”Stenis” upprepar sin tränares bravad på Slottskogsvallen i eftermiddag. Stavhoppstävlingen för M65 startar klockan 16.10.