I höstas skrev GöteborgDirekt om lokalbornas protester gällande den deponi som Kungsbackaföretaget Massoptimering Väst AB vill etablera i Vråssered, strax utanför Olofstorp.

Hur det blir med deponin i Vråssered är inte avgjort än. I veckan gick tiden ut för att komma med synpunkter till länsstyrelsen där ärendet ska avgöras.

Skanska söker tillstånd

Nu vill en annan verksamhet kunna göra sig av med avfall i området.

I mars skickade nämligen byggföretaget Skanska Industrial Solutions in en ansökan om att få skapa en deponi vid Gunnilsevägen. I deponin vill företaget kunna göra sig av med avfall som inte är nedbrytbart, exempelvis lera, sten och grus.

I ansökan till länsstyrelsen anger företaget att de vill kunna slänga högst 270 000 ton avfall per år och en total mängd på högst 900 000 ton. Om ja från länsstyrelsen ska deponin användas under högst tio års tid.

– Det finns redan och har funnits flera deponier i det här området, därför vill många av oss som bor här inte ha några fler. Ska området utvecklas till en hållbar stadsdel i ett naturskönt område så ska man inte förlägga den typ av verksamhet här. Med tanken på närheten till Lärjeån, som är ett Natura 2000-område, Riksintresse för Naturmiljövård och friluftsliv och som man vill göra till ett naturreservat, är det oerhörda naturvärden som man riskerar, säger Ulrika Palmblad Gröön och fortsätter:

– Dessutom finns det risker för att skadliga ämnen läcker ned till grundvattnet i den så kallade "Linnarhultsakvifären"

Ska området utvecklas till en hållbar stadsdel i ett naturskönt område så ska man inte förlägga den typ av verksamhet här.

En namninsamling har startats

På måndag är det sista dagen att komma in med synpunkter innan länsstyrelsen tar ett beslut. Föreningen Gunnilse-Bergum Utveckling har bland annat startat en namninsamling och kommer att lämna in ett yttrande till länsstyrelsen tillsammans med alla de underskrifter de fått in.

– Förutom att jag anser att det är ett dåligt ställe att förlägga en deponi så är det buller- och trafiksituationen som jag oroar mig för. Det kommer innebära ännu mer tung trafik, bland annat förbi Gunnilse Centrum, ett nytt planerat område med hundratals bostäder och en grundskola.

Till sin ansökan har Skanska tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning. Men Ulrika Palmgren tycker att det finns delar i det dokumentet att anmärka på.

– Jag tycker exempelvis inte att de har utrett alternativa placeringar tillräckligt. Det står bara några rader om det i ansökan, säger hon.