Dannemoragatan och Tre Liljor i Vasastan förbinds med en gångpassage via ett lägenhetshus. Än en gång har den stängts av, vilket fått flera läsare att reagera.
– De ger sig inte. De har satt upp grinden, spärrat av och låst, säger Peter Pichler som bor i närheten och använder passagen flera gånger varje dag.
– Vi flyttade hit för att ha en säker väg till skolan för våra barn. Jag vill inte skicka ut dem på storvägarna för alla bilar och bussar. Nu får de istället gå på Norrtullsgatan, ut på Vanadisvägen och tillbaka. Det känns otryggt.
Svängrum
Grinden dök plötsligt upp 2023 under en upprustning av passagen. Då menade fastighetsägaren Hugin 12 att passagen var otrygg, med droghandel och att både hundar och människor brukade kissa där. Hugin ville att kommunen skulle ta över ansvaret för bland annat rengöring, klottersanering och ansvarsförsäkring för olyckor.
Men enligt detaljplanen ska gången vara öppen för allmänheten. Kommunen meddelade att det fanns risk för vite och Hugin tog bort grinden.
Nu har den alltså hängts upp igen och kommer att hållas stängd under en ombyggnad i fastigheten, enligt förvaltaren Karim Åberg.
– Området kommer att vara en byggarbetsplats, så vi får sätta upp grinden utan bygglov. Det passerar många här varje dag, och folk kan skada sig. Dessutom hindrar de arbetet.
Enligt honom har folk skruvat i låset, blivit arga och skrikit när de upptäckt att grinden varit låst.
– Vi har fått plocka upp bajskorvar efter hundar också. Folk är respektlösa och blir aggressiva, svär och diskuterar. De hänvisar till att det är en allmän plats och att de därför får bete sig hur som helst.
Spetsiga detaljer på grinden fick filas ner för att folk inte skulle kunna göra sig illa på dem.
Emil Salmaso
Passagen kommer att vara stängd i perioder till och med hösten 2027. När grinden är olåst kommer det att lysa en grön lampa eller så står den öppen. Annars lyser lampan rött.
– Men det kan ju bli så att folk missköter förtroendet. I så fall blir det andra bullar – då kommer det inte att vara öppet alls. Då kanske det måste sättas upp plank och extra säkerhet. Men är folk lugna och skötsamma kommer det att vara öppet under byggnadstiden, säger Karim Åberg.
– Det kan även bli mer arbeten, huset är över 100 år. Vinden ska inredas också.
Inget svängrum
Enligt kommunen har Hugin 12 dock inte rätt att stänga passagen nu heller, trots byggarbeten.
Stadsbyggnadskontoret menar att man inte fått inte något underlag som skulle ge grönt ljus för agerandet.
– Om passagen är stängd i perioder, oavsett pågående arbete, så strider det mot detaljplanen och kan bli föremål för tillsyn, säger Maria Mohammadi, enhetschef för tillsyn på bygglovsavdelningen.
– Om till exempel närboende ser att passagen är stängd kan de anmäla det till oss.
Ilska när poppis passage stängs utan tillstånd
En gångpassage i Vasastan har spärrats av med olovliga grindar. Det har väckt ilska hos flera grannar, men fastighetsägaren menar att gången måste tryggas.
Dannemoragatan och Tre Liljor i Vasastan förbinds med en gångpassage genom ett lägenhetshus. Men sedan i somras är den avskuren med en grind som förhindrar genomfart. Det har fått flera läsare att reagera.
Konsekvensen blir att många barn på väg till skolor i området får gå runt det stora kvarteret, menar en av dem. En annan pekar på att det går emot stadsplaneringen, en tredje att det försvårar för de som har svårt att gå att ta sig till matbutiker, pendeln och flygbussar.
På grusplanen vid Tre Liljor står Tuija Forsberg och spelar boule med sin dotter och sina barnbarn. Hon har bott i området sedan 1975.
– Gången har varit öppen i alla år. Det är hemskt svårt när den är stängd, jag är så van att använda den. Mina barn gick på dagis på andra sidan. Många här jag pratat med tycker det är förargligt, säger hon.
– Just det här kvarteret är stort, det blir långt att gå runt. Det är backar och smala trottoarer. Gången var en naturlig och trygg väg till skolan, säger dottern Matilda Forsberg.
Teodora Forsberg Fahlström, Matilda Forsberg, Elliot Forsberg Fahlström och Tuija Forsberg hade gärna sett att passagen hade varit öppen.
En principfråga
Det här är ett i-landsproblem, säger en granne som vill vara anonym – men han tycker även att det handlar om principen. Man kan inte bara smälla upp en grind som gör det svårare för grannar att röra sig i kvarteret.
– Det fanns en anledning till att den byggdes, eftersom hela området stängdes in när huset byggdes.
Att passagen stängdes beror på att den varit otrygg, med droghandel och att både hundar och människor kissat där. Det menar förvaltaren Karim Åberg vid fastighetsägaren Hugin 12. Han säger också att de som privata fastighetsägare inte kan förväntas stå för renhållningskostnaden. Därför vill han få till ett avtal med kommunen för att de ska hålla efter gången.
– Vår avsikt är inte att det ska bli svårare för grannar, utan göra det trevligt för våra hyresgäster som haft det otrevligt med störningar. Och vi kan inte serva allmänheten gratis, säger han.
Nås ett avtal om städning kommer grindarna vara öppna dagtid, menar Karim Åberg. Om inte så förblir de låsta.
– Kommunen har inte tagit sitt ansvar. Vi är trötta på att städa och att det är otryggt. Det är heller inga problem att gå runt kvarteret och det är bra för hälsan att gå lite.
Att grinderna kom på plats beror enligt förvaltaren på att passagen varit otrygg och använts av både hundar och människor för att kissa.
Ska vara öppen
Men enligt detaljplanen ska gången vara öppen för allmänheten. Dessutom har grindarna vassa delar som kan utgöra risk för olycka. Det skriver en jurist på stadsbyggnadskontoret i ett mejl till förvaltaren, som Mitt i tagit del av.
Ett eventuellt avtal om städning påverkar inte den bedömningen. Om passagen inte frivilligt öppnats för passering senast 1 september kan staden besluta att den måste öppnas och vite vara att vänta, skriver handläggaren.
Vi är trötta på att städa och att det är otryggt.
Så säger staden
Enligt rådande detaljplan för området ska passagen "upptagas en för allmän trafik mellan de vidliggande gatuplanen avsedd trappförbindelse med en bredd av minst tre (3) meter och med den höjd som av byggnadsnämnden prövas skälig."
Om gången inte frivilligt gjorts tillgänglig för allmänheten senast 1 september 2023 kan stadsbyggnadskontoret ta beslut om ett föreläggande. Det betyder att åtgärden måste rättas inom en viss tid och vilket kan förenas med vite.
Dock ska staden se över om det finns möjlighet att hålla grinden stängd vissa tider, men tills det är utrett är bedömningen att passagen ska vara öppen.
Källa: Stadsbyggnadskontoret
Teodora Forsberg Fahlström, Matilda Forsberg, Elliot Forsberg Fahlström och Tuija Forsberg hade gärna sett att passagen hade varit öppen.
Ilska när poppis passage stängs av utan tillstånd
Passagen i Tre Liljor öppnade igen
Fastighetsägaren tvingas öppna den populära passagen igen. Grindar sattes tidigare upp utan förvarning för att få Stockholms stad att städa.
Grindarna som stängde igen gångpassagen mellan Dannemoragatan och Tre Liljor fick flera läsare att reagera. Barn på väg till skolan fick gå runt kvarteret, det blev även svårt för dem som skulle till matbutiker, pendeln och flygbussar.
– Det har varit otroligt irriterande, grindarna bara smackades upp. Det är bra att de nu har öppnat igen, säger en av flera grannar som anmälde grinden till stadsbyggnadskontoret.
Enligt fastighetsägaren stängdes passagen för att den var otrygg med droghandel samt att både hundar och människor kissade där. De menar att en en privat fastighetsägare inte kan förväntas stå för renhållningskostnaderna och har velat få till ett avtal med Stockholms stad.
– Jag har aldrig upplevt något obehag eller sett några problem, med all respekt för andras upplevelser. Det värsta jag varit med om var när någon hade tappat ett paket ägg och inte plockat upp efter sig, säger grannen.
Mindre trafik
Fastighetsägaren uppgav att grinden skulle öppnas igen om kommunen tog över ansvaret för bland annat rengöring, klottersanering och ansvarsförsäkring för olyckor.
– Grinden stod olåst men inte öppen under dagtid. Det vara bara i några veckor den var helt låst. Många tror att det är kommunal mark men den är privat. Vi ville bara få lite mindre trafik genom fastigheten, säger fastighetsägaren Karim Åberg på Hugin 12.
– Förskolan i passagen störs av hundar som urinerar på dörren, det rinner in och blir en pöl på deras golv. Det var huvudskälet till att vi satte upp grindarna.
Men i stadsplanen står det att folk måste kunna gå genom passagen, oavsett tid på dygnet. Stadsbyggnadskontoret hotade därför med vite och Hugin har nu tagit ner grindarna.
”Valvgången är avsedd för ett gemensamt behov, området utgör en allmän plats”, skriver tillsynsjuristen Galina Helmsryd i ett mejl.
Fastighetsägaren överväger att sätta upp övervakningskameror i passagen men har inga planer på att stänga den igen – ännu.
– Behöver vi spärra av för renoveringsarbete kommer vi att sätta upp grindarna. Det går inte att folk springer igenom en byggarbetsplats. Det kanske blir stambyte i hela fastigheten nästa år. Vi valde att inte ta den juridiska striden men vi säger inte att kommunen har rätt, säger Karim Åberg.
Så säger staden
Enligt stadsplanen ska det avsedda området utgöra en för allmän trafik mellan de vidliggande gatuplanen avsedd trappförbindelse.
Allmän plats definieras som en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov. Enligt lagen är alltså valvgången avsedd för ett gemensamt behov, därmed utgör området en allmän
plats.
Stadsbyggnadskontorets bedömer att stadsplanebestämmelsen inte ger utrymme för att hindra allmän trafik mellan gatuplanen, inte ens vissa tider på dygnet. Åtgärden att uppföra två grindar som är stängda och dessutom låsta vissa tider är således i strid med stadsplanen
Källa: Stadsbyggnadskontoret
Att grinderna kom på plats beror enligt förvaltaren på att passagen varit otrygg och använts av både hundar och människor för att kissa.