På fredag drar det igång igen, och ett par miljoner svenskar bänkar sig för en ny säsong av På spåret.
Tävlingsformatet har gjorts om, vilket ger 15 avsnitt i stället för 13. Det torde innebära resor till, och frågor om, 15 svenska orter.
Sollentuna tillhör de 140 kommuner där På spåret inte har stannat till en enda gång under de första 34 säsongerna.
"Många parametrar"
Läget som granne till stora Stockholm är inte någon fördel, hela 18 av länets 26 kommuner har aldrig fått besök.
– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen. Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer, sa programmets producent Martin Sundborn i fjol.
Men det finns ändå hyfsad chans att det snart kan vara dags för Sollentuna, enligt nyhetsbyrån Newsworthy. De har samlat ett stort antal datapunkter om tänkbara orter i ett försök att knäcka På spåret-koden.
Det finns närmare 2 000 svenska tätorter som skulle kunna tänkas vara resmål, bedömer Newsworthy. 162 av dessa har fått vara med i På spåret. Så frågan är vad de har gemensamt.
Några saker står klart. Att det finns en järnvägsstation på orten har viss betydelse. Av de 162 svenska orter som hittills fått vara med i programmet finns det perronger i 128. En liten fördel för Sollentuna här alltså.
Storleken spelar roll
Storleken på resmålen spelar också in. Stockholm har varit med flest gånger och bara 26 av ungefär 1 700 orter med en befolkning under 5 000 invånare har varit med.
Samtidigt har 48 av 58 orter med 25 000 invånare eller fler dykt upp i programmet. De tio som inte varit med är alla utpräglade kransorter till i första hand Stockholm, som exempelvis Sollentuna.
En annan fördel är om orten är ett resmål också i verkliga livet. Sannolikheten för att vara med i På spåret ökar med antalet gästnätter per capita i kommunen, och det finns även ett samband med antalet turistmål på orten.
Samma sak med längden på ortens Wikipediaartikel. Orter som har Wikipediaartiklar kortare än 3 000 tecken har aldrig fått besök, men av de med textlängder över 20 000 tecken har tre av fyra varit med. Sollentuna är nästan där, med en Wikipediaartikel på drygt 17 500 tecken.
En annan tydlig fördel är om det finns etablerade vitsar eller ordlekar kopplade till orten (exempelvis ”Från vilken stad kommer fågelinfluensan?” / ”Här-nös-and”). Något för Sollentuna att jobba på.
Sällan helt nya resmål
Mot ett stopp i Sollentuna talar att det är ovanligt med nya svenska resmål. Senast det hände var för tre säsonger sedan, då Degerfors fick sitt första besök.
Av kommunerna i länet har Stockholm störst chans att återigen bli ett resmål, enligt Newsworthys analysmodell. Men bland de ännu obesökta orterna rankas Sollentuna faktiskt högst i länet. Så var på hugget i tv-soffan i höst – det kan vara 35:e säsongen gillt för Sollentuna!