68-årige Ingemar Stenmark började träna stavhopp i Sollentuna friidrottshall i höstas och det började snabbt spekuleras om en eventuell start i veteran-VM som i Göteborg.

Och när klassen M65 skulle hoppa stav på fanns Stenmark bland deltagarna.

Klädd i gult linne med texten ”Sweden” på ryggen hade Stenmark starkt stöd av publiken på Slottskogsvallen, och det var helt fullsatt på läktaren närmast stavhoppsmattan.

Lyfte på kepsen

Han gick in i tävlingen på höjden 2,70 och klarade i första försöket. När ribban hissats upp till 2,85 bjöd ”Stenis” publiken på dramatik. Två rivningar gjorde att skidlegendaren var pressad för att få fortsätta i tävlingen, och till stort jubel klarade han i sista försöket.

Då sprack Stenmark upp i ett stort leende och lyfte på kepsen för att tacka för publikstödet, men till SVT Sports kamera hördes han konstatera:

– Det var segt.

Inför VM har Stenmark gjort tre tävlingar för Turebergs FK och varje gång höjt sitt rekord, från 2,70 till 3,02. Nu blev det ingen ny rekordnotering, men inte långt ifrån.

Hyllad av "Mondo"

På vägen mot mästerskapet i Göteborg har han haft stöd från världens bästa stavhoppare.

Armand ”Mondo” Duplantis, som tog både OS-guld och satte världsrekord i Paris nyligen, är imponerad av hur Ingemar Stenmark har tagit sig an sin nya sport.

– Det är jättebra för sporten stavhopp som jag älskar så mycket. Det märks att han tycker att det är kul och har intresset. Det är sjukt imponerande hur atletisk han är fortfarande vid sin ålder. Det är nästan sjukt, han har samma vertikal som mig från plankan, säger han till Aftonbladet.