Det var ingen som nappade på erbjudandet att köpa bokhandeln i Tumba centrum för en krona. I stället stänger nu butiken senast den 13 april sedan ägaren satt hela kedjan i konkurs.
Det var för två år sedan som ägaren Dag Klackenberg och hans fru beslutade sig för att inte längre vara bokhandlare. När ingen ville köpa hela kedjan beslöt de sig för att försöka sälja butikerna var för sig och om de inte lyckades med det skulle de lägga ned butikerna i takt med att hyreskontrakten löper ut.
– Försäljningen har stagnerat medan hyrorna har indexerats och gått upp på grund av inflationen. Samtidigt som andra kostnader också har ökat, säger han.
Så när det började bli dags att betala hyrorna på nytt tog de beslutet att försätta företaget i konkurs.
– Det känns trist att det inte går att driva en bokhandel av den här sorten, den klassiska familjeägda allmänbreda bokhandeln som vi har förstått är otroligt uppskattad av kunderna har vi märkt både före och efter det här konkursbeskedet, säger Dag Klackenberg och fortsätter:
– Jag känner inte att vi har misslyckats med affärsmodellen. Utan jag kan konstatera att den är höga hyror och att efterfrågan på tryckta böcker inte är den samma som tidigare som satt oss i den här situationen.
Engagerade kunder
Ända sedan Mitt i Botkyrkas första artikel om att Klackenbergs i Tumba var till salu har butikschefen Gabriella Engdahl överösts av kärlek från kunder, som vill att bokhandeln ska vara kvar. Men nu är det alltså slut med det.
Butikschefen Gabriella Engdahl är ledsen över att butiken stänger. Det var också här som hon träffade sin partner. – Det var en kund som kom in lite för ofta. Nu har vi varit tillsammans i två år, säger hon.
Ingrid Johansson
Hon har varit butikschef i bokhandeln sedan 2018 och hon känner sig överväldigad av all den respons som hon mött sedan det blev känt att den omtyckta butiken i Tumba var nedläggningshotad.
– Ända sedan den första artikeln har folk kommit i stort sett varje dag. Många vill prata om det och vi har fått blommor. Det ger mig också tårar i ögonen, säger hon och fortsätter:
– Många kommer in och skämtar om att det kommer bli en glasögonbutik här när vi stänger. Men då svarar jag det tror jag inte – det blir nog apotek i stället, säger hon.
Tumba centrum är redan i dag ovanligt optikertätt med tre optiker.
Utförsäljning pågår
Nu råder utförsäljning i butiken. Och lyckas man tömma butiken innan den 13 april så stänger den tidigare.
– Jag tänker också på alla stamkunder. De säger att de kommer sakna butiken och jag känner att jag kan bli ledsen för deras skull för de lär inte ha sin butik kvar, säger Gabriella Engdahl.
Maikel Ablahad, centrumchef i Tumba, hoppas att det ändå finns någon som kan tänka sig rädda kvar kedjan.
– Den fyller ett bra komplement här ute hos oss, säger han.
Dag Klackenberg.
Kristofer Hedlund
Bokhandeln är till salu – för en krona
Har du en spänn över? Då kan den här bokhandeln bli din. Klackenbergs böcker och papper är till salu. Men ännu har ingen nappat – och alla åtta butikerna kan tvingas stänga.
– Det vore för sorgligt, säger Gabriella Engdahl, butikschef på Klackenbergs i Tumba.
Det är tufft att driva bokhandel i dag. Över 100 butiker i Sverige har stängt de senaste åren, och få nya kommit till.
Konkurrensen från nätbutiker och streamingtjänster är hård. Men det är inte det som påverkar mest.
– Nej, det är hyrorna. Centrumen har höjt med 20 procent, och så inflationen på det, säger Dag Klackenberg.
Han är nestor i branschen och grundade Akademibokhandeln på 1970-talet. 2004 startade han Klackenbergs, som nu har åtta butiker i Stockholms län.
2014 tog Klackenbergs över bokhandeln i Tumba centrum.
Kan stänga 2026
Men nu kan det alltså vara över.
– Om vi inte hittar någon köpare läggs den ner när hyreskontraktet går ut 2026. Och det med sorg i hjärtat, säger Klackenberg, som 77 år gammal tycker det är hög tid att pensionera sig.
Kedjan har 26 heltidstjänster och de anställda har första tjing att köpa. Priset är en krona.
Men ännu har ingen nappat. Hoppet står till någon eldsjäl. För det är ingen lukrativ bransch.
– Att driva en bokhandel behöver nog vara ett familjeprojekt, där den ena parten har en fast inkomst, säger han.
Kul jobb
Det är i vart fall inget för Gabriella Engdahl, butikschef på Klackenbergs i Tumba. Att äga en bokhandel skulle bli för betungande, tycker hon.
Gabriella Engdahl, butikschef vid Klackenbergs i Tumba centrum, tycker det vore sorgligt om butiken tvingades stänga.
Ingrid Johansson
– Men det är ett så roligt jobb! Så många roliga möten med kunder, vi skojar och skrattar och många är stamkunder. Och jag älskar böcker.
Men de ska vara av papper.
– Som man kan bära med sig, och bläddra i. Jag vill inte läsa på en platta.
Hon tycker att de som streamar eller köper böcker på nätet måste förstå att det gör att bokhandeln inte kommer att finnas kvar.
– Man måste handla i sin lokala butik, säger hon.
För att få det att gå runt säljer de i dag inte bara böcker. Olika typer av kort är en storsäljare. Här säljs även pussel, garner, glasögon och kontorsvaror. Många kommer även in för att kopiera handlingar, som sitt pass.
– Vi är måna om att kunna serva våra kunder, och kan till exempel beställa hem enstaka varor om det är någon som behöver något speciellt, säger Gabriella Engdahl.
I dag finns 222 allmänbokhandlar i Sverige, varav 52 i Stockholms län. Akademibokhandeln är störst med 95 butiker, och näst störst Ugglan med ett 80-tal butiker. Pocketshop, som köpts upp av Adlibris, har 11 butiker. Små kedjor, och oberoende butiker, har blivit allt mer sällsynta.
Kanske vänder
Leif Olsson, författare till bland annat "Bokhandelns historia i Stockholm" berättar att mellan 2010 och 2020 så lades det ner en bokhandel varje månad i Sverige, och 148 av landets 290 kommuner saknar nu bokhandel helt.
– Men 2024 vände det lite. Fyra bokhandlar lades ner, men fem nya öppnades, säger han.
Man måste handla i sin lokala butik
Här finns Klackenbergs böcker och papper:
Bålsta centrum
Jakobsbergs centrum
Nynäshamns centrum
Port 73 Haninge
Stationsgatan Sundbyberg
Tumba centrum
Vällingby centrum
Värmdö köpcentrum
Källa: Klackenbergs
Gabriella Engdahl, butikschef vid Klackenbergs i Tumba centrum, tycker det vore sorgligt om butiken tvingades stänga.
Ingrid Johansson