Att vårt avfall återvinns är enligt Naturvårdsverket avgörande för att Sverige ska klara av miljömålen. Det bygger på att människor drar sitt strå till stacken och sköter sin återvinning – men även att avfallsindustrin gör det lätt för människor att göra rätt.
Hos det kommunalägda Sörab går den utvecklingen åt helt fel håll. Sedan 2016 upplever invånarna att Sörabs hantering av grovavfallet blivit betydligt sämre.
2016 var nästan 80 procent av invånarna i Sörabs kommuner nöjda med insamlingen av grovavfallet. År 2023 var motsvarande siffra nere på 48 procent.
Alla kommuner går ner
I vissa kommuner är det betydligt värre – som i Solna och Sundbyberg. Här var bara 36 procent av invånarna nöjda. Men även den kommun där flest var nöjda, i Upplands Väsby, har utvecklingen gått neråt. Från 82,5 procent till 58 procent mellan åren 2016 och 2023. Det är långt ifrån bolagets egna mål om 85 procents nöjdhet.
Och på frågan varför invånarna blivit allt mer missnöjda är svaret att man inte riktigt vet.
– Vår kvalificerade gissning är att det varit trångt på många av våra anläggningar. Det ska vi inte sticka under stolen med. Vi tvingades lägga ner anläggningen i Sundbyberg och den har tagit tid att ersätta. Det har i sin tur ökat trycket på centralen i Hagby exempelvis, säger Åsa Enström Garnström, Projektledare Avfallsplan på Sörab.
Åsa Enström Garnström, Projektledare för Avfallsplan, på Sörab.
Pressbild
Soprummen försvann
En annan del av förklaringen är att många miljörum har avvecklats, och det har påverkat invånare i kommuner där flest bor i lägenheter – som i Sundbyberg och Solna. De får då betydligt svårare att slänga sitt grovavfall.
– Det har varit kaos i många grovsoprummen och för att slippa dyra avgifter för felsorterat avfall har många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar plockat bort dem.
Hur ska ni vända den här utvecklingen?
Vi har inte hunnit knäcka den nöten än.
– Vi har inte hunnit knäcka den här nöten än. Vi har nyligen tagit fram en nya periodmål till 2026. Och det är det första steget, att göra det här till ett prioriterat mål de närmsta tre åren.
Hen nämner att ett sätt är fortsätta med mobila återvinningscentraler så att invånare får närmare att slänga sitt grova avfall. Men de har redan rullat i flera år.
De tycks ju haft marginell effekt?
– Det vi kan se är att återvinningen av farligt avfall och gamla elprodukter har ökat.
Minst nöjda med hur grovavfallet samlas in är invånarna i Sundbyberg – som förlorade sin återvinningscentral 2019.
– Vi hade i lång tid samtalat med Sörab om att bygga en ny stor återvinningscentral. Men det blev inte av, det fanns ingen ekonomisk bärighet, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.
Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, säger att samarbetet inom Sörab innebär kompromisser.
Tom M Kronestedt
Kompromisser
Han förstår att många är missnöjda, men säger att det pågår samarbeten mellan staden och Sörab för att förbättra servicen. Det finns flera sätt för kommunerna påverka Sörab, dels via styrelsen men också i möten med Sörabs ledning.
– I slutändan så klarar sig Sundbyberg inte utan Sörab, och som med alla samarbeten innebär det kompromisser. Utan Sörab skulle vi få rejält mycket mycket dyrare avfallstaxor, säger Peter Schilling.
I gengäld kom ett nytt avtal på plats med Stockholms stad om att sundbybergare får slänga sitt avfall i Bromma.
– Vi har också en mindre station i Rissne och den mobila återvinningscentralen. Dessutom kan villaägare boka gratis upphämtning av grovavfall en gång om året. Men det innebär ett nytt beteende i hur man slänger sitt avfall, och det tar några år innan det sitter.