JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

”Jag hoppas många går och röstar – så att det här får ett slut"

INGEN SKILLNAD. ”Politikerna pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemanget”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg.
 Foto: Petter Beckman

INGEN SKILLNAD. ”Politikerna pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemanget”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg. Foto: Petter Beckman

20220827112000
20220827112000
2022-08-27
11:20
2022-08-27 11:20

I många ytterstadsdelar är valdeltagandet bara 50–60 procent. ”Det gör ändå ingen skillnad” säger Shahir, 29, i Vårberg. Samtidigt bubblar en frustration över gängvåldet. ”Jag hoppas många går och röstar, så att det här får ett slut”, säger en mamma i Huddinge vars son blev skjuten.

Lägenhetsdörren öppnas några trappor upp i det färgglada sjuvåningshuset, en kvinna i 50-årsåldern tittar försiktigt ut.

De två S-politikerna från Huddinge presenterar sig och räcker fram en broschyr: ”Ingen ung ska bli kriminell” står det på framsidan. Snart är samtalet igång.

– Jag kom till Sverige på 1980-talet och då var det inte såhär. Idag vågar föräldrarna inte släppa ut sina barn, säger kvinnan, som berättar att hon jobbar i äldreomsorgen och att hon alltid har röstat på Socialdemokraterna.

Kulan sitter kvar

Kvinnan säger ogärna sitt namn – ”jag måste tänka på säkerheten”. Hennes ena son blev skjuten med flera skott för några år sedan, berättar hon efter en stund.

ANNONS

– Han överlevde, men en av kulorna sitter fortfarande kvar. Kriminaliteten påverkar väldigt många här.

Kan det här göra att fler engagerar sig?

– Många har tappat tron på politiken. Men jag tror att många går och röstar för att det ska bli ett slut. Jag hoppas det iallafall, säger kvinnan.

En småbarnspappa, Amir Rezda, håller på att lära sin son att cykla på en av de slingrande skogsstigarna i området. Han jobbar som mjukvaruutvecklare och ska själv rösta i valet i september.

Men förtroendet för politiken är på väg ner, tror Amir.

– Sjukvårdsköerna, segregationen och gängkriminalitet gör folk pessimistiska – kanske förlorar de hoppet. Alla skjutningarna gör samtidigt att det kokar under ytan. Det blir som lava, det kan explodera om man inte gör något, säger han.

Ska inte rösta

Vid ett utebord utanför ett bostadshus i Vårberg några kilometer bort kopplar kompisarna Shahir och Ahmed, båda 29, av i eftermiddagssolen. I deras område deltog bara 52 procent i senaste kommunalvalet.

Shahir ska inte rösta i år.

Alla skjutningarna gör att det kokar under ytan. Det blir som lava, det kan explodera om man inte gör något.

– Jag har bott här i tio år och inte sett någon förändring, på något positivt sätt. Jag har verkligen försökt jämföra, men kan inte se att det gör någon skillnad vem som sitter i regeringen, säger Shahir.

Killarna kommer snabbt in på det stora bekymret i området: tonåringarna som säljer droger nere i centrum.

– Politikerna pratar mycket, särskilt när det är val. Men helt ärligt tror jag inte att de bryr sig om vad som händer i förorterna. De låter nya generationer växa upp och dras in i det här. Ibland känns det som att någon sitter och njuter av att folk i förorterna skjuter ihjäl varandra, säger Ahmed.

Vad skulle behövas?

– Partierna måste visa att de kan skapa förändring. Och de borde komma hit mer, ordna events, få folk att börja prata och engagera sig. Många här vet inte ens att det är val, säger Ahmed.

Så som debatten förs kring gängkriminaliteten känner sig folk i förorterna mest utpekade, menar Shahid.

– Man måste få bort vi- och dom-mentaliteten. Prata om själva problemet istället, vad som är orsakerna. Då skulle man komma fram till bättre lösningar.

Stefan Ikejiora, 59, bor i Vårberg och jobbar som fritidspedagog i Rågsved. Han tror att det skulle göra stor skillnad om ungdomarna kände sig mer välkomna i samhället.

– Jag har bott i Sverige i 30 år. Tidigare kändes politiken mer demokratisk och öppen, man ville verkligen hitta lösningar tillsammans, säger han.

Idag känner sig många med utländsk bakgrund orättvist behandlade, samtidigt som politiken mer och mer handlar om makt och ego, menar Stefan.

– Viktigast är att satsa på ungdomarna, att man sträcker ut en öppen hand, så att de känner att de passar in. Att man frågar dem vad de vill. Att de får en chans. Och att man inte har så mycket ”vi och dom”, säger Stefan Ikejiora.

Flera partier satsar på närvaro i utsatta områden

Riksdagsledamoten Erik Ottoson (M) är valgeneral för Moderaterna i Huddinge.– Vi är ofta ute i områden som Flemingsberg och Vårby gård. Vi har sett att det ger stor effekt. I förra valet var det i dessa områden som vi ökade mest, säger han.Vad är det för lokala frågor ni tar upp?– Det kan handla om lokal upprustning eller att bygga ett nytt centrum. Självklart pratar vi om trygghet och skjutningar också, men det är ju lika angeläget överallt, säger Erik Ottoson.

Socialdemokraterna i Huddinge väljer i år att gå rakt på frågan om kriminalitet och skjutningar.– Vi måste våga prata om det. Gör vi det kan vi också gå vidare med andra frågor, som skola, fritidsgårdar och sjukvård, säger oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S).I områden med mycket lågt valdeltagande har S ofta en mycket stor majoritet av rösterna.– Jag ska inte ljuga, vi tjänar på att fler går och röstar i de här områdena, säger Claes Thim, valarbetare för S.

Erik Ottoson (M) ser ändå goda skäl för andra partier att hålla sig framme:– De är ju viktigt att folk ser vilka alternativ som finns, säger han.

Vad tycker du?

Den 11 september är det val, vilket många i Stockholms ytterområden struntar i. Varför? Går det att förändra? Vad krävs för att minska skillnaderna i valdeltagandet? Hör gärna av dig med tankar och förslag! Och diskutera på facebook: mittistockholm

INGEN SKILLNAD. ”Politikerna pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemanget”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg.
 Foto: Petter Beckman

INGEN SKILLNAD. ”Politikerna pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemanget”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg. Foto: Petter Beckman

VALARBETARE. Joshua Ndip och Claes Thim bor bor båda i Flemingsberg och är ofta ute och knackar dörr för Socialdemokraterna.
 Foto: Petter Beckman

VALARBETARE. Joshua Ndip och Claes Thim bor bor båda i Flemingsberg och är ofta ute och knackar dörr för Socialdemokraterna. Foto: Petter Beckman

HOPPFULL – TROTS ALLT. Det tar längre tid att komma in i samhället om man har invandrat. Men till slut går det, menar Stefan Ikejiora som bor i Vårberg. Samtidigt är han besviken på de politiska partierna.
 Foto: Petter Beckman

HOPPFULL – TROTS ALLT. Det tar längre tid att komma in i samhället om man har invandrat. Men till slut går det, menar Stefan Ikejiora som bor i Vårberg. Samtidigt är han besviken på de politiska partierna. Foto: Petter Beckman

PRATAR GÄRNA. Kirsti Okafur i Flemingsberg tar ett långt samtal om trygghetsfrågor med Nora Salam och Sara Heelge Vikmång, Socialdemokraterna.
 Foto: Petter Beckman

PRATAR GÄRNA. Kirsti Okafur i Flemingsberg tar ett långt samtal om trygghetsfrågor med Nora Salam och Sara Heelge Vikmång, Socialdemokraterna. Foto: Petter Beckman

ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Arkivbild från en tidigare ljusceremoni vid Tempeludden vid Riddersvik.

Arkivbild från en tidigare ljusceremoni vid Tempeludden vid Riddersvik.

Leo Wezelius

Sista ljusceremonin i västerort ser ut att ha varit

Nyheter

Hade premiär under pandemin ✔️ Flera hundra kom första åren ✔️ "Tror tyvärr inte på fler gånger"

Vinnaren Tony Samuelsson vid prisgalan på Dramaten.

Vinnaren Tony Samuelsson vid prisgalan på Dramaten.

Andreas Sundbom

August-Tony kommer hem till Farsta

Nyheter

Vann Augustpriset – berättar om boken på sin gamla hemmaplan ✔ Då besöker Tony Samuelsson Fanfaren

Mathilda Bak kom till Haninge Anchors i början av säsongen.

Mathilda Bak kom till Haninge Anchors i början av säsongen.

Idrottsfoto

Anchors målvakt uttagen till OS

Nyheter

Mathilda Bak, 15, är med i den svenska truppen till ungdoms-OS i Georgien ✔ "Jag känner mig stolt"

ANNONS

En gripen efter explosion vid Tarantella

Restaurang Tarantella i Bredäng sprängdes den 11 januari. Nu är en misstänkt anhållen.

Restaurang Tarantella i Bredäng sprängdes den 11 januari. Nu är en misstänkt anhållen.

Anton Kyhlbäck

20250120164831
20250120165032
2025-01-20
16:48
2025-01-20 16:50

En person är gripen misstänk för grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen vid restaurang Tarantella i Bredäng.

Det var vid 3-tiden på natten den 11 januari som många väcktes av att något exploderade vid restaurang Tarantella i Bredängs centrum. Stora delar restaurangen totalförstördes.

På måndagseftermiddagen bekräftar åklagare Karin Hammar att en person är gripen för dådet.

– Personen greps i dag. Det är en person som är över 18, säger hon.

Den misstänkta är anhållen för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Är den gripne känd av polisen sedan tidigare?

– Det kan jag inte svara på.

Vet man något om motivet?

– Inte än, det utreds. Förundersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, säger Karin Hammar.

Explosivt föremål i bostadshus

Bara några dagar tidigare, den 8 januari, var nationella bombskyddet på plats i Bredäng efter att ett explosivt föremål hade hittats i allmänna utrymmen i ett bostadshus på Vita Liljans väg i Bredäng.

ANNONS

Åklagaren kan ännu inte svara på om det finns någon koppling mellan händelserna.

ANNONS
ANNONS