– Det är fantastiskt fint. Hela miljön är fin, säger Benny Malmqvist, på promenad med hunden Vicky längs det lugna vattnet i kanalen.
En träbåt tuffar förbi.
Han berättar att han och hustrun sålde huset i Margretelund och flyttade hit till Brf Briggen, för nio och ett halvt år sedan.
Då var fastigheterna i Östra Kanalstadens första etapp helt nybyggda.
Kanalstaden i Österåker - Åkersberga fyller 10 år
Stefan Källstigen
Sedan dess har inga nya bostäder byggts längs den här delen av Åkers kanal, men inte för att det saknas visioner. Så vad har hänt och vad händer med Österåkers projekt att bygga sig ut mot havet?
Närmare havet
”Förorten ska bli en stad” löd rubriken redan 2008, när Mitt i rapporterade om kommunens planer. Idéerna hade då legat och bubblat sedan början av 2000-talet.
Kommunens dåvarande stadsarkitekt förklarade: ”När man kommer till Åkersberga i dag tänker man inte på att det egentligen ligger vid vattnet”. Lösningen: Tusentals nya bostäder som dessutom skulle ta Åkersberga ”från förort till stad”.
Redan då fanns tankar på att ta hänsyn till klimatförändringar och höjda vattennivåer, men sedan dess har kraven höjts.
På den del som kallas Östra Kanalstaden, etapp 2 (Kungsängen/Åkersberga IP) ville politikerna ursprungligen ha ”en fortsatt stadsmässig utveckling” och bygga en skola.
Översvämningsrisk
Men översvämningsrisken gjorde att man 2022 skrotade det tidigare detaljplanearbetet och i stället påbörjade en ny förstudie hur marken kan användas. Enligt den är delar av marken olämplig för bostadsbyggande.
Åkersberga IP, även kallat Kungsängen. Här är Östra Kanalstaden etapp 2 tänkt att byggas.
Stefan Källstigen
– Vi kommer sannolikt att föreslå idrott – det finns stöd för park och idrott i den nuvarande planen. Det bedöms också att det finns förutsättning för att stadsparken (promenadstråket längs Åkers kanal) får en målpunkt, ett lite större område där man kan samlas, säger Maria Ulvsgärd, Österåkers nuvarande stadsarkitekt apropå de låglänta delarna.
– Förstudien kommer hyfsat snart. Den ska sammanställas under hösten.
Bland övriga områden som enligt kommunens tidigare etappindelning ingår i visionen om Kanalstaden är Västra Kanalstaden där detaljplanearbetet är påbörjat men pausat eftersom frågor om exploatering av jordbruksmark och strandskydd inte är lösta.
Kan ta ”många år”
Dessutom ingår Centrala Kanalstaden, marken närmast väster om Åkers kanal längs Båthamnsvägen, från Roslagsbanan ner till Tunafjärden. Här finns 3-4 fastigheter där ägarna begärt planbesked för att på sikt få bygga bostäder, men enligt Maria Ulvsgärd kommer det sannolikt att ta många år innan dessa är byggda. Bland att ska frågor om vatten och avlopp och klimatanpassning först lösas.
Vad är största utmaningen med Kanalstaden?
– Det är ju som ett flerdimensionellt pussel, både inom och sinsemellan projekten. Det är trafikfrågor, klimatanpassning, naturvärden, artskydd och jordbruksmark.
– Och att kommunen behöver göra saker i rätt ordning, och att det ska göras i samarbete med exploatörer. Det krävs ju att de är intresserade av att satsa i kommunen.
Brist på parkeringar
Tord ”Totte” Nilsson flanerar längs kajen i Östra kanalstaden med barnbarnet Eira, 15 månader. Precis som Benny Malmqvist har han bott i området sedan det byggdes och han stormtrivs också.
Kanalstadsbon Tord ”Totte” Nilsson med barnbarnet Eira, 15 månader.
Stefan Källstigen
Vad är bäst?
– Lugnet. Jag är ofta härnere vid kanalen och bara promenerar.
– Men en negativ sak är att det är färre parkeringsplatser här. Det är samma som i Stockholm, mindre än en (per hushåll), men alla har ju två bilar.
Var parkerar man då?
– På idrottsplatsen eller på Västra Banvägen.
Vad tycker om att de kan bygga mer längs kanalen?
–Det värsta är väl att de kanske bygger sönder det som är. Som det är nu är det en ynnest att bo här.