Det finns tält man reser på en kvart. Men det är knappast ett sådant som kommit upp i Gamla Enskede. Enskedespelet är tillbaka i Margaretaparken för första gången sedan 2018. Nu med föreställningen "Häxtävlingen".
– Det är så fint när rummet träder fram. Och både vuxna och barn är delaktiga i skapandet, säger producenten Kajsa Nordin om tältresningen.
Startskottet gick på morgonen. Och lagom till regnet började falla vid 18-tiden hade tältet tagit form på allvar med väggdukar.
Platsproducenten Adam Stanisic Stålhammar hade dagens högsta jobb.
Anders Björklund
Fyra funktionärer med lång mast i blick. Ringen ska hissas uppåt.
Lars Epstein
Däremellan hade ett 40-tal personer dragit sina strån till stacken. Många av dem är föräldrar till skådespelande barn, men ibland också själva rollinnehavare i Häxtävlingen som baseras på Eva Ibbotsons bok från 1979.
Läskig vind dök upp
Tältresarna regisserades av byggledaren Jonas Åhnberg. Han har också en mindre roll i föreställningen som handlar om mästertrollkarlen Arriman som tröttnat på jobbet som bygdens läskigaste och söker fru – det vill säga en häxa. Och lite läskigt blev det redan vid resningen.
Snart ska duken upp. På andra sidan informerar byggledaren Jonas Åhnberg om vad som ska göras.
Anders Björklund
Här håller Sol Belloni, Josef Belloni Sahlin och Anna Sigrell ställningarna med ett leende.
Anders Björklund
Resningen av tältet innehåller nämligen ett par kritiska moment. Att spänna ut duken åt sidorna med stänger är ett sådant. För plötsligt började det blåsa.
Duken som ännu inte säkrats började våga i vinden.
– Duken blir egentligen som ett stort segel då. Allt kan vrida sig. Det var lite pirrigt i min mage då, berättar Jonas Åhnberg.
En golden retriever betraktar tältet vars fyra master kommit upp med hjälp av kranbil.
Anders Björklund
Ska vaktas dygnet runt
130 skådespelare deltar i föreställningen. Därför byggdes också ett rejält backstage-område intill tältet. Flera blåa bodar ställdes upp och en del av funktionärerna jobbade med att bygga exempelvis golv mellan dessa. Ungefär 100 av skådespelarna är barn och unga.
– Det som är viktigt med Enskedespelet är att alla får vara med. De medverkande får även påverka innehållet. Hela sammanhanget är inkluderande, säger producenten Kajsa Nordin.
Kajsa Nordin i en blå bod där rekvisita och skådespelares kläder hänger. Nu repar de i tältet i parken.
Anders Björklund
När tältet tagit form kunde läktare börja byggas.
Anders Björklund
Hon räknar med ett par hundra funktionärer utöver skådespelarna. Bland annat måste tältet vaktas. Inte bara fram till premiären 7 september utan också vidare till sista föreställningen 5 oktober.
– Vi behöver vakta tältet dygnet runt, säger Kajsa Nordin.