Solveig Andersson i Mellansjö har haft tjänsten Sortera hemma i över tio år. Nu har den tagits bort och nyligen fick hon ett kit med avfallspåsar i olika färger för matavfall, tidningar och metall.

Men det finns ingen påse för glas, batterier eller ljuskällor som Sortera hemma-kunderna tidigare har kunnat lämna.

– Vi betalar 25 procent mer än den normala soptaxan. Jag tycker inte att det är rätt att vi ska fortsätta betala samma pris när vi får en försämrad tjänst, säger hon.

Solveig Andersson tycker också att SRV borde välja ut ett helt område som får testa lösningen i stället för Sortera hemma-kunderna.

– Mina grannar har inte Sortera hemma. Det kommer fortsätta att gå flera olika sopbilar här på obestämd framtid. Och man behöver inte utvärdera oss som sorterat så här länge, det vore mer intressant att utvärdera de som inte sorterat tidigare, säger hon.

Bakgrunden till att SRV börjar rulla ut färgsorteringen är en ny lag som innebär att kommunerna måste ha fastighetsnära källsortering från och med 2027.

Glasinsamling kan vara på plats om ett år

Flera personer som berörs av det nya systemet har hört av sig till Mitt i. Kunder har även hört av sig till SRV med synpunkter.

– Man tycker att det är en sämre tjänst eftersom man inte kan lämna in glas. Det är vi medvetna om. Men plastpåsarna håller inte för glas, de går sönder och då förstör de alla andra fraktioner. Vi kommer att samla in glas när vi har en effektiv lösning som fungerar för alla enbostadshus. Vi vill testa några lösningar hösten 2024 och vår ambition är att införa glasinsamling mot slutet av 2025, säger Melissa Mangematin, kommunikatör på SRV.

Att kunderna betalar samma avgift trots förändringen motiverar SRV med att kostnaden för insamling av hushållsavfallet består även utan glasinsamlingen.

SRV har över 150 000 hushåll som ska börja sortera avfallet i hemmen, och för att hinna med omställningen till 2027, behöver systemet därför införas etappvis.

"Vår egen anläggning kommer inte att stå klar förrän 2030, alltså tre år efter att den nya lagen börjar gälla", skriver SRV.

Preliminärt börjar nästa etapp våren 2025. De flesta kunderna kommer att få systemet med färgsorterade påsar i slutet av 2026.