Händelsen inträffade på en fest i en lägenhet i Rissne den 26 maj. Två kvinnor i 25- respektive 20-årsåldern ska då ha förgripit sig sexuellt på en tredje, kvinnlig festdeltagare. Hon ska även ha blivit misshandlad av de två kvinnorna.

I förhör har brottsoffret sagt att hon använde vänster i stället för höger hand när hon hälsade på de andra festdeltagarna. Enligt henne ska det ha gjort en av de nu dömda kvinnorna rasande, varpå våldsamheterna utbröt.

"Särskilt utsatt"

De två kvinnorna greps kort efter händelsen och häktades några dagar senare. I augusti kom beskedet att de åtalas för grov våldtäkt och att den äldre kvinnan även åtalas för olaga hot.

Åklagare Anders Hirsch menade att brottet bör betraktas som grovt, med motiveringen att två personer samtidigt har förgripit sig på kvinnan. Han har också beskrivit brottsoffret som särskilt utsatt, eftersom flera manliga bekanta var på plats när kvinnorna ska ha förgripit sig på henne.

De två åtalade har i sin tur nekat till samtliga brottsanklagelser.

På torsdagsförmiddagen kom domen i Solna tingsrätt. Enligt domen frias båda kvinnorna från anklagelserna om grov våldtäkt. I stället döms de för grovt sexuellt övergrepp, till ett och ett halvt års fängelse var.

Väntat enligt åklagare

Åklagare Anders Hirsch yrkade på grovt sexuellt övergrepp i andra hand. För honom var utfallet inte helt oväntat.

– Det var väntat att de inte skulle dömas för grov våldtäkt eftersom tingsrätten släppte dem ur häktet (i väntan på domen, reds. anm.).

Han har inte hunnit ta ställning till om domen ska överklagas eller inte.

– Nu avser jag att läsa domen och det har jag inte hunnit göra.

Båda kvinnorna döms även för misshandel, medan den äldre också anses ha gjort sig skyldig till olaga hot.

Advokat: "Besvikna"

Den yngre kvinnans advokat Elin Roos skriver till Mitt i att det är för tidigt att säga om de tänker överklaga domen.

"Vi är naturligtvis oerhört besvikna över domen eftersom min klient med bestämdhet förnekar", skriver Roos.

Den äldre kvinnans advokat heter Tomas Johansson. Inte heller han kan i nuläget ge besked om ifall domen ska överklagas.

"Jag behöver läsa igenom domen noggrant och överlägga med min klient", skriver han till Mitt i.