– Vi stängde av i måndags (läs: 2 /9), men man har hållit på och arbetat här sedan i augusti, säger Robert Klingwall, projektledare för kajrenoveringen på Vaxholms stad.

– 13 september stänger vi av helt, busshållplatsen också.

Vägen det handlar om är Söderhamnen, från Västerhamnsplan och förbi Systembolaget, en sträcka på mer än 200 meter, som normalt är vägen in till centrala Vaxholm.

P-platser ger plats åt buss

Att besökare och andra i Vaxholm inte riktigt vant sig märks. På bara de få minuter Mitt i är på plats hinner tre bilar, varav en färdtjänst svänga in bara för att upptäcka att det är stopp.

Nu är det Västerhamnens tur att renoveras.

Nu är det Västerhamnens tur att renoveras.

Stefan Källstigen

När det gäller busshållplatsen från Vaxholm flyttas den till Parkgatan. För att få plats med tas ett 15 p-platser bort uppger kommunen. Bussdepån (”Shelltomten”) kommer att användas som upplag för schaktmassor från renoveringen.

– Blöta massor som tas upp ska få torka där, berättar Robert Klingwall.

Hur går arbetet?

– Övergripande går det bra.

När Västerhamnen grävts ut kommer den nya kajen att byggas med L-formade betongstöd som kommunen låtit tillverka. Just nu förvaras de på Rindö, men inom tio dagar börjar de levereras till hamnen. Dessutom ska vägen och marken i kajen rustas upp och ledningsnätet byts ut.

Blir värre i november

Under hösten fortsätter också arbetet i Österhamnen med betongarbeten. Därför blir avspärrningen utanför hotellet och enkelriktningen längs Strandgatan kvar under september och oktober. I november stängs Strandgatan vid hotellet av helt då man bygger nya vatten- och avloppsledningar.

Blir det som värst då för Vaxholmsborna?

– Ja, men det kan även vara när vi börjar bygga i Söderhamnen (hamnen, inte vägen med samma namn, reds anm). Men det här kanske är det mest märkbara, när vi verkligen kommer in i folks vardagsliv.

Tidigare har Mitt i berättat om den stora mängd dumpat skrot som man identifierat på bottnen vid kajen i samband med renoveringen.

Har ni tagit upp skrotet?

– Inte bilen. Men vi tog upp lite skrot, mest bildäck i samband med Östersjödagen.

Kajrenoveringen beräknad pågå fram till och med 2026.