Karelska piroger ska locka folk till minoritetsveckan
Sarianna Kranz bakar karelska piroger för nationella minoritetsveckan. "Det är inne att vara finne."
Johannes Äng
20241013151039
20241011142954
2024-10-13
15:10
2024-10-11 14:29
En frasig, karelsk pirog med äggsmör på toppen.
Nästa lördag blir det finsk brunch – och info om nationella minoriteter.
– Det är inne att vara finne, säger Sarianna Kranz, samordnare för finska förvaltningsområdet.
I Upplands Väsby har var femte invånare rötterna i Finland – och kommunen kallas ibland för "Lilla Finland".
Sverigefinnarna är även en av de nationella minoriteterna.
Nästa vecka förvandlas biblioteket i Upplands Väsby till en mat- och kulturfest – för att uppmärksamma nationella minoritetsveckan.
Till finska brunchen på Sverigefinnarnas dag blir det karelska piroger – och det är full aktivitet hos Sarianna Kranz hemma i köket i Odenslunda.
Rågmjöl och vetemjöl blandas med vatten, salt och lite olja. Sedan kavlar Sarianna ut degen till rundlar som fylls med risgrynsgröt, nyps ihop – och skjuts in i ugnen. Äggsmöret är pricken över i.
Fyllningen med risgrynsgröt ska inte gå ända ut i kanterna – då svämmar pirogerna över.
Johannes Äng
– Det är en väldigt älskad maträtt och populär på alla slags tillställningar i Finland, säger hon och torkar av lite mjöl.
Hon gör dem som hennes mamma lärde henne att göra dem.
– Men de smakar ändå inte som hennes, så är det bara. Kanske är det mjölet eller ugnen som är annorlunda.
Sarianna Kranz är ursprungligen från Tammerfors men bor sedan många år i Upplands Väsby.
Johannes Äng
Som namnet antyder kommer pirogerna från Karelen, den delen av Finland som förlorades till Ryssland under andra världskriget.
– De som flydde från Karelen tog med sig sin matkultur. Maten bär identitetsrötter och en hel del berättelser, säger Sarianna som växte upp i finska Tammerfors.
Hon berättar att maten går som en röd tråd genom minoritetsveckans program. Förutom pirogerna blir det även judisk mat.
– Maten är ett ämne som förenar, alla är nyfikna på varandras mat.
Sarianna Kranz mamma bakade karelska piroger – nu för hon traditionen vidare. "Men de smakar ändå inte som mammas"
Johannes Äng
Minoritetsveckan anordnas för första gången av ett 20-tal kommuner samtidigt i Stockholms län.
– Vi har gjort ett program som vi hoppas ska erbjuda något för alla åldrar och där vi på olika sätt lyfter minoritetsgrupper i det svenska samhället, säger Sarianna Kranz.
Upplands Väsby är en av Sveriges 66 kommuner som är anslutna till det finska förvaltningsområdet – som särskilt ska se till att Sverigefinnarnas rättigheter tillgodoses.
Har synen på Sverigefinnar förändrats?
– Ja, det tycker jag. Man börjar uppmärksamma finnarna på ett annat sätt på olika områden. Det är inne att vara finne.
Karelska piroger
Ingredienser i pirogdegen:
2,5 dl vatten
2 tsk salt
6 dl grovmalen rågmjöl (eller 4 rågmjöl och 2 vetemjöl)
En tesked matolja
Smält smör och mjölk eller vatten förpensling efter bakning
Äggsmör:
3 ägg, inte helt hårdkokta, men nästan.
150 g smör, mjukt
Gör egen risgrynsgröt eller köp färdig.
Gör så här:
Pirogerna:
Sätt ugnen på 225°. Smält 1 msk smör i 1 dl mjölk till pensling.
Deg: Arbeta samman vatten, salt och mjöl och matolja till en fast deg. Forma den till en rulle och skär den i 15 lika stora delar. Kavla ut varje bit till en tunn rundel, ca 14 cm i diameter. Lägg pirogbottnarna på bakplåtspapper på en plåt..
Lägg fyllning jämt med hjälp av en kniv eller sked så att det fyller nästan ända till kanterna (lämna cirka 1 cm kvar tomt) Vik upp två motsatta kanter mot mitten så att lite av fyllningen syns. Nyp kanterna uppifrån och ner och ta ändarna sist. Resultatet ska bli likt en knubbig båt.
Grädda pirogerna i cirka 10 minuter. Pensla dem med smörblandad mjölk och lägg ihop dem under en handduk att svalna.
Hacka äggen och rör samman dem med smöret. Servera pirogerna ljumma med lite äggsmör ovanpå.
Källa: Sarianna Kranz/Mitt i
Karelska piroger är något av Sverigefinnarnas nationalrätt.
Johannes Äng
Nationella minoritetsveckan 15–19 oktober
Fotografen och författaren Karl Gabor berättar om den judiska matens roll som kulturarv och traditionsbärare.
Författaren Pia Mariana Visén Raattamaa medverkar i ett samtal om sammanflätningar mellan generationer, identiteter och språk bland tornedalingar och samer.
Utställning om romska språkets historia och nutid.
Författarsamtal om Tornedalen.
UR-filmer visas om de nationella minoritetererna och bokbord.
Lördagsbrunch med karelska piroger med författarna Kai Latvalehto och Kristian Borg som samtalar om sverigefinsk identitet i dag. Mika Tahvanainen spelar. Föranmälan krävs på bibliotekets hemsida.
Plats: Biblioteket i Messingen
De nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Alla kommuner i Sverige har till uppgift att skydda de nationella minoritetsspråken, samt främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.