I sex veckor har Milos ägare undrat vad som egentligen hänt med deras katt, sedan hans kattbur gick sönder och han rymde in i tunnlarna vid Slussens tunnelbanestation. För en vecka sedan fick de både goda och dåliga nyheter.

– Milo hittades vid liv för en vecka sedan, och hans tillstånd har varit väldigt kritiskt, för fem dagar sedan sa veterinären att det var 95% sannolikhet att han inte skulle överleva natten, säger matte Bill Camenius Carling.

Nästan blind

Det var två personer som arbetade nere på tunnelbanespåret som upptäckte katten, som då var i mycket dåligt skick.

– Han var väldigt mager och nästan blind, antagligen för att han inte har fått någon näring, och veterinärerna är fortfarande osäkra på om han kommer att klara sig, men allt ser ut att gå åt rätt håll i alla fall.

Paret hade en djurförsäkring, men trots det skenade veterinärkostnaderna. För att klara av detta startade familjen en insamling på Facebook – där de fått in 100 000 kronor.

Katten Milo är 12 år gammal.

Katten Milo är 12 år gammal.

Privat.

– Vi är så oerhört tacksamma, det här har gjort att Milo har fått den vård han behöver. Blir det några pengar över kommer vi att skänka dessa till ett katthem.

Ett varningens finger

Men familjen vill passa på att höja ett varningens finger till de som använder kattburar av liknande sort som den Milo lyckades rymma från.

– I fortsättningen kommer vi alltid att använda remmar runt kattburen, sedan Milos bur gick sönder har vi fått veta att det ofta händer med den här typen av kattbur i plast.

Milo ligger fortfarande kvar hos veterinären, men allt pekar på att han snart får komma hem till sin familj igen.

– Vi kan inte utesluta att hans hjärta ska stanna eller att han ska få en stroke på grund av hans dåliga värden. Men han är mycket bättre än tidigare, och det är vi såklart jätteglada för, säger Bill Camenius Carling.