JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Kedjornas framfart: "Vill växa ännu mer"

Mina Megaly, Ninos Basho och Johannes Baka i köket på Babas i Fruängen. – Vi är en familj, personalen är viktigast, säger Ninos Basho.

Mina Megaly, Ninos Basho och Johannes Baka i köket på Babas i Fruängen. – Vi är en familj, personalen är viktigast, säger Ninos Basho.

Johanna Wallén

20230415061352
20230414112015
2023-04-15
06:13

Vad händer med stadsbilden när kedjorna ploppar upp överallt? Och går det att behålla den lokala charmen när man finns överallt?

Stockholm är hem åt en rad stora restaurang- och cafékedjor som startat just här. Det börjar med ett ställe, som växer till tre, som till slut finns överallt; Fabrique, Bröd och Salt, Babas burgare och Vår pizza för att nämna några.

I kommentarsfält på sociala medier ställs de ofta mot de mindre, enskilda ställena. Ett färskt exempel hittas i en lokal facebookgrupp som diskuterar att Bröd & Salt dyker upp på flera olika ställen i området. får 70 svar. Många positiva, men också många negativa. Man ifrågasätter konceptet att etablerar sig i kluster, och många irriterar sig på att allt bara verkar handla om pengar.

De får också kritik för att vara själlösa. Men vad säger entreprenörerna själva om sina strategier och plats i stadsbilden?

Anneli Vest är marknadschef på Bröd & Salt och har just tagit ett bett av favoritmackan med ost och salami.

Anneli Vest är marknadschef på Bröd & Salt.

Anneli Vest är marknadschef på Bröd & Salt.

Klara B Orreteg

– Vi har expanderat fort de senaste åren, men det betyder inte att vi gått ifrån hantverket. Vi bakar fortfarande allt dagligen i vårt bageri på skeppsbron. Det kanske inte folk vet om.

Hon har också sett kommentarerna om att de tar över stadsbilden. Men det är inget som oroar henne.

– Vi respekterar såklart att människor har åsikter, men det här är vår strategi. Vi vill bli ännu större. Vi växer organiskt utan skjuts från externa investerare. Det är vi stolta över.

Vad säger du till dem som är rädda för att ni slår undan fötterna på de små lokala bagerierna?

– Vi ser det inte som att vi är på bekostnad av de mindre. Vi är inte ute efter samma sak, så får vi inte plats allihopa?

En snabb fråga på stan visar sig ge ungefär samma svar. Såväl Anita Landen på Östermalm som Erina Arenstedt från Årsta kan se fördelar med både stora och små aktörer.

– Jag föredrar de små lokala, men så länge innehållet är bra är det ju egentligen bara roligt för de företag som lyckas expandera, säger Erina.

"Jag gillar mina lokala ställen där jag känner ägarna. De vet vilka jag och min familj är, ger tips på kaffe och har sett våra barn växa upp." Erina Arenstedt, Årsta.

"Jag gillar mina lokala ställen där jag känner ägarna. De vet vilka jag och min familj är, ger tips på kaffe och har sett våra barn växa upp." Erina Arenstedt, Årsta.

Klara B Orreteg

Köpt och expanderat

I Babas burgers lokal i Fruängen är det lugnt efter lunchruschen. Marknadsansvarige Ninos Basho berättar om resan från en restaurang till flera. Han och de två andra delägarna startade Babas 2016 och har sedan dess låtit konceptet växa.

Vi vill ju bli ett stort bolag.

Inte ta över världen

– Bara för att vi vuxit har vi inte vuxit ifrån grunden. Det är viktigt att Babas DNA sipprar ner genom organisationen.

Babas vill visa att det går att få en schysst burgare även i förorten. Samtidigt har de ett stort socialt engagemang och menar att deras restauranger ska vara som varma vardagsrum dit människor kan komma och känna sig trygga och sedda. Inte minst ungdomar.

Om de växer mer är det för att det finns en efterfrågan och för att det finns en möjlighet. Det finns ingen tanke med att ta över världen, menar Ninos Basho.

"Blir kvar"

Ta över världen är inte heller något för Nicklas Welin, som äger och driver det lilla fiket Lisas grabb på Blekingegatan på Södermalm. Med noll anställda är han motsatsen till en kedja.

Det är fyra år sedan han tog inredning, dörrar och maskiner från mamma Lisas Café och Hembageri en bit bort, och fortsatte verksamheten på egen hand. Hit kommer stammisar för att ta en kaffe, snacka eller äta en bit mat.

Plötsligt kommer mamma Lisa in genom dörren, med illgul jacka.Även hon har funderat över de stora drakarna runt hörnet: Bröd och Salt och Fabrique.

– Nu öppnar snart Vetekatten också, men det kommer bara vara bra för Nicklas, de konkurrerar inte om samma kunder.

Nicklas håller med. Det man vill åt om man kommer till honom är det som bara finns här.

– Jag kommer inte flytta någonstans och jag kan bara se problem med att bli större. Jag är lite old school, jag ändrar inget.

Goda resultat trots tuffa tider för restaurangbranschen

Stockholms Handelskammare ser en huvudstadsregion där mixen står i centrum.

– Vi tror att det är bra om det finns både storskaligt och småskaligt, säger en chefsekonom vid Stockholms Handelskammare.

Enligt siffror från Stockholms Handelskammare går det förhållandevis bra för Stockholms restauranger och caféer. Speciellt med tanke på dagens läge med hög inflation, höga inköpspriser och ökade personalkostnader.

Innan pandemin, år 2019, omsatte branschen i Stockholm tillsammans knappt 12, 7 miljarder inklusive moms det fjärde kvartalet. Det går att jämföra med samma kvartal 2022, då den totala omsättningen för Stockholm uppgick till drygt 14,5 miljarder kronor inklusive moms.

Dyrare bullar

Men det är en siffra som inte riktigt visar hela bilden, menar Stefan Westerberg som är chefsekonom vid Stockholms Handelskammare.

– Omsättningen är större i kronor och ören, men i volym har den minskat. Man säljer alltså färre bullar, men tar mer betalt för varje enskild bulle på grund av ökade inköps- och driftskostnader. Sammantaget har marginalerna minskat.

Behövs en mix

Om det är bättre med stora kedjor eller små lokala aktörer, är inget som Stockholms Handelskammare har någon åsikt om. Men när de tittar på hur Stockholm ska bli Europas främsta huvudstadsregion ser man att platser i större utsträckning kommer innehålla en bra mix. Det kommer finnas restauranger, fik, upplevelser, rekreation och platser för umgänge. Stora och små aktörer blandas.

– Sen ska det finnas en god mylla för att de företag som vill växa ska kunna växa. Vi tror att det är bra om det finns både storskaligt och småskaligt. 

Vi tror att det är bra om det finns både storskaligt och småskaligt. 

Omsättning för branschen i Stockholms län kvartal 4

2019: 12 748 miljoner kronor ink moms

2020: 8 732 miljoner kronor ink moms

2021: 13 195 miljoner kronor ink moms

2022: 14 513 miljoner kronor ink moms

Källa: Stockholms Handelskammare

Här hittar du kejorna – bland annat

Fabrique - Odenplan, Sergelgången, Gamla Stan, Långholmsgatan, Grev turegatan

Brödernas - Kungsholmen, Solna, Täby Park, Farsta

Babas - Högdalen, Fruängen, Nacka, Vällingby

Bröd och Salt - Hägersten, Birger Jarlsgatan, Götgatan, Hammarby Allé

Bores - Norra Djurgårdsstaden, Täby, Bålsta, Häggvik

Vår pizza - Järfälla, Hägersten, Älvsjö, Klarabergsgatan

Källa: Mitt i

KlaraB Orreteg
08-550 550 68

Senaste nyheterna

Tomas Jarlemark tar två paket Zoegas Mollbergs blandning inne på Willys vid Vällingby centrum, och blir över 170 kronor fattigare. För bara några år sedan skulle de ha kostat honom runt en hundralapp.

Tomas Jarlemark tar två paket Zoegas Mollbergs blandning inne på Willys vid Vällingby centrum, och blir över 170 kronor fattigare. För bara några år sedan skulle de ha kostat honom runt en hundralapp.

Filip Magnusson

Västerortsborna våndas över kaffepriserna

Nyheter

Vår heligaste dryck är på väg att bli en lyxvara – snart överstiger ett vanligt kaffepaket hundralappen.

Theo är "tight end" vilket han beskriver som en mångsidig position.

Theo är "tight end" vilket han beskriver som en mångsidig position.

Courtesy of Texas A&M

Theo vill bli Vasastans första stjärna i NFL

Nyheter

Miljontals dollar står på spel ✔ Mamma ville annat ✔ 108 000 i publiken

På onsdagen gick det ännu att köra Gamla Tyresövägen förbi byggområdet. Stockholmshems bil på bilden får framöver, beroende på resans mål, i stället välja Horisontvägen eller Vinthundsvägen för att komma fram.

På onsdagen gick det ännu att köra Gamla Tyresövägen förbi byggområdet. Stockholmshems bil på bilden får framöver, beroende på resans mål, i stället välja Horisontvägen eller Vinthundsvägen för att komma fram.

Anders Björklund

Gamla Tyresövägen avstängd mer än ett år

Nyheter

Arbetslag behöver jobba ikapp ✔ 475 bostäder ska byggas i Skarpnäck

Theo vill bli Vasastans första stjärna i NFL

Theo Melin Öhströn in action. Med sina 198 cm och 118 kg bjuder han på tufft motstånd.

Theo Melin Öhströn in action. Med sina 198 cm och 118 kg bjuder han på tufft motstånd.

Courtesy of Texas A&M

20250313193037
20250312131106
2025-03-13
19:30

Theo Melin Öhrström går på college i Texas, spelar för en publik på 100 000 personer och slåss om att bli en av världens bästa amerikanska fotbollsspelare. Killen med rötterna i Vasastan är på god väg mot NFL.

Porslin skramlar i bakgrunden. Theo Melin Öhrström har tränat sedan klockan­ sju på morgonen och det är dags för lunch när Mitt i ringer upp.

– Nu ska jag äta ägg med spenat, avokado och kalkon. Vissa i laget äter kanske inte så nyttigt, men jag ser till att sköta maten, säger han.

Han är född och uppvuxen vid Sankt Eriksplan, men flyttade till Texas för tre år sedan för att spela amerikansk fotboll.

Målet är att bli den första svensken som någonsin gör ett avtryck i världens bästa liga, NFL.

Över 108 000 i publiken

Som 19-åring fick han ett stipendium och började spela för Texas A&M, ett av USA:s största college med över 70 000 elever. Här kretsar hela staden kring laget­ ”Aggies” matcher.

– Jag kommer ihåg första matchen, det var typ 108 000 i publiken. Hela laget­ sprang ut ur en tunnel och genom rök. Det var kväll, och hela arenan bara dånade. En galen känsla!

Det tog lite tid att hitta fotfästet på fotbollsplanen. Spelarna i USA är starkare­, snabbare och tacklar hårt.

I dag är han en av lagets viktigaste spelare i rollen som tight end.

– Det är en mångsidig position. Ibland behöver jag blocka någon som är två meter lång och väger 130 kilo, nästa spel kanske jag behöver springa mot någon som är jättesnabb. Det är mycket jag måste vara bra på.

Men trots att förra säsongen blev ett genombrott tjänar han inga pengar då hans visum inte tillåter det. Vissa lagkamrater kan däremot tjäna upp till motsvarande tio miljoner kronor på ett år.

– Folk tjänar absolut bra, men i NFL är det liksom tio gånger pengarna. Det är tråkigt, men jag sitter inte här och tycker synd om mig själv. Tänker jag på pengarna fokuserar jag på fel sak. Bara genom stipendiet som täcker allt blir man ganska bortskämd. 

Började träna på rasterna

Går allt vägen kan han värvas till proffsligan nästa år.

– Tittar man på lag det går bra för har de ofta en skicklig tight end. Man skulle kunna jämföra det med en väldigt pålitlig­ defensiv mittfältare.

Theo började spela fotboll redan som fyra­åring, och har spelat i både Norrtulls SK och Djurgården. Den amerikanska fotbollen upptäckte han på en familjeresa till Kalifornien. Han var runt 14 år, köpte med sig en boll hem och började träna med den under rasterna på Franska skolan. Därefter gick han vidare till Riksidrottsgymnasiet i Uppsala.

Gillar promenader

Flytten till USA blev något av en kulturkrock. I College station bor runt 200 000 personer och staden kan kännas rätt liten för någon som vuxit upp i Vasastan.

I dag är han dock hemmastadd och ses inte som ”svensken” längre.

– Men det är ju fortfarande galet hur annorlunda det är. Går man runt i Stockholm är det ingen främling som börjar prata med en, det händer ofta här. Jag spelar i fotbollslaget och folk vet vem jag är. Eftersom jag är svensk blir jag lite obekväm, men det är klart att det är ändå roligt.

Trivs du?

– Just nu funkar det, men jag hade nog inte kunnat bo här hela livet. Sedan får man se var fotbollskarriären tar en. Det skulle vara kul att bo i andra delar av USA. 

Vad saknar du mest från Vasastan?

– Att kunna gå överallt. Det är lite dumt kanske, men att bara kunna ta en promenad. Jag känner mig konstig bara jag står vid ett övergångsställe, för det är ingen annan som gör det! Här åker alla bil.

Finns det ställen i Vasastan som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?

– När jag var liten spelade jag alltid fotboll på Johannesskolan i Roslagstull och så har jag tränat mycket på Norra reals fotbollsplan. Jag är väldigt tacksam över att ha fått växa upp i Vasastan. Det har varit fridfullt. 

Tar tupplurar

Namn: Theo Melin Öhrström

Ålder: 21

Familj: Mamma Sarah, lillasyster Alice, 18.

Bor: College station, Texas.

Pluggar: Sports management, idrottsvetenskap blandat med företagsekonomi.

Intressen: "Hänger med mina lagkamrater, spelar tv-spel (Madden, Fortnite, Fifa). Jag behöver nog bli bättre på intressen, jag lägger så mycket tid på fotbollen. När jag inte tränar försöker jag vila, ta tupplurar och så."

EmilSalmaso
08-550 551 15