Det var aldrig en fråga om var Kevin Stenlund ville ta Stanley cup.

– Jag är uppväxt i Salem och började åka skridskor där när jag var 4-5 år gammal. Sen spelade jag i Tumba tills jag gick vidare till HV. Jag har spenderat många timmar i den hallen och för mig var det självklart. Om den ska vara någonstans så folk får se den så är det i Tumba, säger Kevin Stenlund.

Känslan han fick när han sedan fick visa upp pokalen var svår att beskriva.

– Det var en speciell känsla. Det var nog så nära glädjetårar man kan komma, även om jag kanske inte fällde några. Men det var ett stort ögonblick för både mig och familjen. Känslosamt, säger han.

Det var självklart för Kevin Stenlund att ta pokalen till ishuset i Tumba. Det var här hans egen resa började en gång i tiden.

Det var självklart för Kevin Stenlund att ta pokalen till ishuset i Tumba. Det var här hans egen resa började en gång i tiden.

Tumba hockey

Hyllades på hemmaplan

Kevin Stenlunds Florida Panthers besegrade Edmonton Oilers i NHL-finalen och som traditionen tillåter fick varje spelare i det vinnande laget spendera en dag med pokalen. Det var ingen av de drygt 1 000 personer som hittade till ishuset i Tumba förra helgen som hade missat att Kevin Stenlund valt att visa upp pokalen i samma hall där hans egen karriär en gång började.

Det var betydligt fler än vad han trodde. Samtidigt var det viktigt för honom att låta alla som ville ta foto med honom att få göra det. Det slutade med att han stod två timmar i ishallen.

– Det blev helt perfekt, men det var i princip helt fullt. Men nu i efterhand skulle man kanske haft det utomhus – det blev rätt kallt. Men det var kul att folk tog sig hit och visade sitt stöd, och att se hur glada alla blev. Det kändes fint att kunna ge tillbaka, säger han.

Stanley cup + skagenröra = sant?

Efter ishuset i Tumba tog Kevin Stenlund pokalen till familjehemmet i Rönninge innan han firade med sina vänner på en restaurang på Östermalm.

– Vi skulle äta skagen ur den men det blev inte riktigt så. Det blev dricka i stället. Vi får äta skagen nästa gång, säger han.

Det låter som att du redan har planer på att vinna ännu en gång?

– Absolut. Det är en av anledningarna till att jag signade med Utah – de satsar stenhårt och vill bli riktigt bra.

Om en knapp månad lämnar åker Kevin Stenlund tillbaka till USA för att försöka vinna Stanley cup ännu en gång. Om ett år vet vi om det blir någon skagenröra eller inte.