Krokar och hyllor för mössor och skor är på plats. I träslöjdssalen står nuvarande Ekebyhovsskolans maskiner redo, fortfarande täckta av sågspån.

Nu saknas bara möbler, färg och elever. Och ett handtag här och var.

– Vi är väldigt stolta, säger Marianne Andersson, byggprojektledare.

I nya Ekebyhovsskolan finns det plats för upp till 900 elever från förskoleklass till sexan, anpassad grundskola samt a-spår, för barn med autism. I takt med att Ekerö centrum växer kommer fler barn behöva en skola, och det är här de ska gå.

Efter sommaren flyttar de runt nuvarande 550 eleverna dit från Ekebyhovsskolans nuvarande lokaler på Björkuddsvägen.

Ambjörn Gille, projektchef på Byggdialog som är ansvariga för bygget, beskriver arbetet med nya skolan som ett tredimensionellt pussel med många små pusselbitar.

– Så här ser inte en vanlig skola ut. Det är inget vardagsprojekt, säger han.

Lustiga huset

Och det är lite svårt att orientera sig i byggnaden, som fortfarande är ett byggprojekt i allra högsta grad. Flera omständigheter har gjort bygget till en utmaning. Bland annat att få in dagsljus i alla delar, då huset ligger i en sluttning.

Dessutom finns det flera skyddade naturområden precis runt knuten och siktlinjen mot Ekebyhovsbacken och naturområdet fick inte blockeras.

– Det är en fantastisk plats med höga kulturvärden. Det har funnits stora krav i detaljplanen i och med det, samtidigt som det ska funka med skolundervisningen. Det har varit lite utmanande att få ihop dessa, säger Ambjörn Gille.

Lösningen är två huskroppar med högt i tak där långt ifrån alla vinklar är räta.

Skolan blir som en del av naturen.

– Det såg ut som lustiga huset innan innertaket kom på plats, säger han.

För rektorn Henric Löf är det solklart vad som är den nya skolans största fördel, och de andra håller med: Utemiljön och närheten till naturen.

– Man ser den hela tiden, skolan blir som en del av naturen, säger Henric Löf.

Inga mörka vrår

I arbetet med skolan har elever, pedagoger och andra personalgrupper, som kökspersonalen, fått vara med och tycka till om utformningen. Projektgruppen fick elevernas idéer om skolgården och tog enligt Henric Löf fasta på dessa. Bland annat efterfrågades många fotbollsplaner.

Det önskades också en variation av lekanordningar och natur och skog.

Utöver det har skolgården bland annat flera basketplaner och även lekytor anpassade för barn med funktionsnedsättning.

– Skolgården är både tänkt för strukturerad lek men också fri lek, på gräsmattor och i träddungar. Det finns något för alla, säger Henric Löf.

Trygghet och tillgänglighet har varit ledorden för den nya skolan. Mörka hörn och vrår har byggts bort och stora fönster från klassrummen ut mot korridorerna ska skapa öppenhet. Alla ska ha lika nära till de gemensamma utrymmena, som matsal och elevhälsa.

Enligt Marianne Andersson är det en skola byggd för barnen.

– Här får man sitta i fönstren, säger hon.