Det var i juni i fjol som idrotts-, kultur- och fritidsnämnden beslutade att Östnora camping ska arrenderas ut till en husvagnsförening. Kommunen avslutade sitt driftavtal med VeraOmni, som drivit campingen sedan 2018, sista september.

I och med beslutet skulle campingen tömmas över vintern och de drygt 30 personer som var skrivna där året runt fick riva sina boenden och söka alternativa bostäder eller campingar. Flera av dem var barnfamiljer som bott på campingen i flera år.

I höstas lyftes frågan politiskt flera gånger.

Nu har kommunen tecknat ett nytt avtal för campingen med Caravan Club of Sweden. Föreningen driver flera campingar i Sverige, och i Stockholm driver de bland annat Kapellskär och Björkö Örn.

– Vi ville teckna avtal med en förening som är stabil över tid och kan följa sådana villkor som till exempel att man inte får skriva sig på campingen, säger kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M).

När kan campingen vara öppen igen?

– Vi har inget krav på att de ska börja till sommaren, men eftersom vi har en avgift så finns det ett incitament att börja. Jag tror att de kommer ha någon form av verksamhet redan nu i sommar.

Har kommunen följt upp hur det gick för dem som bodde på campingen?

– De har säkert skingrats för vinden. Vi har inte något ansvar för dem – de har skrivit sig på en camping och det stod ingenstans i det tidigare driftavtalet att man får göra det, säger Sven Gustafsson.

I september i fjol träffade Mitt i flera av de boende som blev tvungna att lämna campingen när den skulle tömmas.

I september i fjol träffade Mitt i flera av de boende som blev tvungna att lämna campingen när den skulle tömmas.

Angie Gray

Inga ekonomiska resurser

När campingen stängdes i höstas hade Östnora husvagnsförning Stödhjulet initialt förhoppningar om att kanske kunna ta över driften av campingen. Men enligt tidigare ordförande Peter Jonson lades föreningen ned i mars i år.

– Vi satt i kläm ekonomiskt eftersom hela marken och allt hade tömts och i så fall behövde återställas. Vi hade inte riktigt musklerna för det, säger han.

Meeri Wasberg (S), oppositionsråd, ställer sig frågande till att Sven Gustafsson har skrivit på avtalet utan att det har passerat kommunstyrelsen för beslut innan, något de menar utlovades i höstas.

– Det är inte säkert att vi tycker det är dåligt att det har tecknats ett avtal med Caravan Club. Men processen dit, att människor har farit illa på vägen samt att det fortfarande inte är klart hur människors situation ska lösas över tid, det är ett reellt problem, säger hon.