Rinkeby ska få en inomhusskejtpark – bland de största i Sverige.
Den gamla bowlinghallen på 1 240 kvadratmeter, som ligger precis under Rinkeby torg, kommer under de närmsta månaderna att rivas ut och ersättas med ramper, rails, curbs och annat som hör skejting till.
– Det här är det bästa som kunde hända Rinkeby. Det kommer lyfta området till en helt ny nivå; folk kommer komma hit från hela Sverige. Det är knappt så man kan föreställa sig, säger Igor Borg, centrumutvecklingschef hos Fastpartner, som förvaltar Rinkeby centrum.
Choukri Khotar från Fryshuset och Igor Borg från Fastpartner var glada efter att kontraktet skrivits på.
Privat
Fryshuset ligger bakom
Redan för drygt ett år sedan påbörjade Igor Borg en dialog med Fryshuset om en skejthall på platsen. Sedan dess har ett förslag jobbats fram, och på torsdagen 3 april skrevs kontraktet slutligen på.
Det är Fryshuset som nu ska se till att bowlinghallen rivs och att skejtparken byggs, med en del stöttning från Fastpartner.
Choukri Khotar, Fryshusets verksamhetschef, är entusiastisk inför projektet. Fryshuset strävar alltid efter att skapa trygga och inspirerande platser för unga att växa och utvecklas, berättar han, där skejtparken är ett stort steg i den riktningen.
– Vi är otroligt glada över att kunna bidra till Rinkebys utveckling med en av Sveriges största inomhusskejtparker. Rinkeby är ett område med mycket potential och energi och vi är övertygade om att skejtparken kommer att bli en samlingspunkt för skejtare från hela Sverige. Det är en fantastisk möjlighet att skapa en positiv och kreativ miljö där unga kan mötas och utöva sin passion, säger han.
Fryshuset har för tillfället en stor skejthall i Hammarby sjöstad som lockar åkare från hela stan. Nästa år ska halva hallen rivas och byggas om.
En dag lades bowlinghallen bara ner. Sedan dess är det som att tiden stannat i lokalerna. Nu blir här skejtpark.
Mikael Andersson
Bowlingen försvinner
Med den nya skejtparken rivs också ett litet stycke historia. Den gamla bowlinghallen under torget slog upp portarna redan 1971, samma år som Rinkeby centrum invigdes. Här drevs den sedan ända till början av 2021, då den fick läggas ner.
Trots att flera år gått är det som att tiden stannat bland bowlingbanorna.
Här står mängder av bowlingskor lite huller om buller i sina hyllor, bowlingklot i olika färger ligger uppradade helt redo för spel, i snacksmaskinen ligger snacks kvar som om ingenting hänt.
Igor Borg vurmar extra mycket för Rinkeby, där han arbetat i 13 år. En skejthall är det bästa som kan hända platsen, tror han.
Mikael Andersson
– Jag kämpade länge med få hit en ny bowlingaktör, men det var ingen som nappade. Tyvärr verkade mycket bero på att det finns en rädsla utifrån: Många har en uppfattning om att Rinkeby skulle vara osäkert och otryggt. Jag bannar medierna mycket för det faktiskt – det är en så otroligt negativ och felaktig bild som målas upp av området, säger Igor Borg.
I stället var det andra slags aktörer som intresserade sig för platsen och ville öppna nattklubb eller festlokal, men där satte Fastpartner ner foten.
– Det är en trygghetsaspekt, finns det alkohol kommer stök och droger. Det ville vi inte ha. Social hållbarhet är en viktig värdegrund för oss, vilket är riktningen för den här etableringen. Skejtparken är den absolut bästa lösningen jag hade kunnat tänka mig, och Fryshuset är en aktör som också verkligen bryr sig om platsen och området, säger Igor Borg.
Här ska en helt ny skejtpark byggas.
Mikael Andersson
Öppnar i höst
Han planerar nu att försöka sälja av eller ge bort så mycket av bowlingmaterialet som möjligt.
– Det är synd att det ska gå till spillo, det är så mycket fint. Jag får se om det går att avyttra. Jag hoppas också att Fryshuset väljer att behålla en bowlingbana eller två, som en hyllning till platsen.
Om allt löper på som det ska kommer den nya skejthallen vara klar redan i september eller oktober senare i år.