I september i fjol kom beskedet att Haninge kommun ska spara 20 miljoner kronor på kommunala vård- och omsorgsboenden. Nedskärningarna ledde till stora protester bland personalen, bland annat arrangerades en manifestation utanför kommunhuset.
Under hösten har förhandlingar pågått mellan kommunen och fackförbund gällande både schemaläggning och tjänster. Drygt 350 anställda jobbar på de kommunala boendena. Några dagar innan jul fick 17 vårdbiträden besked om uppsägning, efter att förhandlingarna dragit ut på tiden.
Facket oenigt
– Kommunal är oenig med arbetsgivaren så klart, säger Saara Gustafsson, förtroendevald i Kommunal.
Hon är kritisk till att beskedet kom precis innan jul och tror att uppsägningarna kommer att märkas ute i verksamheterna.
– Det är katastrof. Redan i dag har man svårt att klara av verksamheten. Om Kommunals medlemmar väljer att springa fortare kommer vi få ohälsa och ökad sjukfrånvaro. Springer de inte fortare kommer inte boende få den omsorg de behöver.
Saara Gustafsson tror att förändringen kommer leda till att kommunen får svårare att rekrytera framöver. "Det som gör att våra medlemmar går till jobbet är att man valt ett omvårdnadsyrke för den mellanmänskliga kontakten – det är vi proffs på. Alla skriker efter vård- och omsorgspersonal men i Haninge finns ingen vilja att vara en god arbetsgivare". Arkivbild.
Angie Gray
Anledningen till nedskärningen är att kommunen från och med i år inför valfrihet i särskilt boende för äldre, enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Något som innebär att det måste finnas tomma platser för att kunna garantera valfriheten, vilket inte ger någon ersättning.
Från kommunens sida menar man att uppsägningarna inte ska leda till en försämring för de boende.
– Det ska inte påverka verksamheten för det är vårt ansvar att se till att inte märks. Sedan anpassar vi bemanningen utifrån respektive boendes behov, säger Lotta Wigen, social- och äldredirektör i Haninge.
Vi har jobbat med att säkerställa att det blir en bra bemanning.
"Det kommer inte bli någon försämring för de boende, och det är vår vårt uppdrag att se till att vi har en god vård och omsorg", säger Lotta Wigen, social- och äldredirektör i Haninge kommun.
Haninge kommun
Ny schemaläggning
I december började den nya schemaläggningen som innebär att medarbetarna på boenden arbetar fyra längre arbetspass på 12-13 timmar per sexveckorsperiod, mot de tidigare två.
Men Saara Gustafsson ser inte hur den nya schemaläggningen räcker.
– På Vallagården ska 16 boende få hjälp av 3 personal på morgonen och det är ett demensboende. Det här kommer inte kunna ge en kvalitativ och god omvårdnad – det finns inte på kartan, säger hon.
Kommunen menar däremot att den nya schemaläggningen ska täcka upp för uppsägningarna.
– Vi har jobbat med att säkerställa att det blir en bra bemanning och det är vår bedömning att det blir det nu, säger Lotta Wigen.
Hur säkerställer kommunen att standarden upprätthålls?
– Det är en löpande ansvarsfråga hos de ansvariga cheferna i verksamheterna som varje dag ska säkerställa en god kvalitet. Det gör vi genom möten med chefer, arbetsplatsträffar med medarbetare och följer upp och åtgärdar eventuella avvikelser, som alltid.
Vallagårdens äldreboende i Handen berörs om personalförändringen. Arkivbild.
Angie Gray