JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Kliv på i bakdörrarna – men var beredd på kontroller

Nu kommer att gå snabbare att komma på alla blåbussarna i innerstan. Anton Fendert (MP) hoppas att det ska ge fler resenärer.

Nu kommer att gå snabbare att komma på alla blåbussarna i innerstan. Anton Fendert (MP) hoppas att det ska ge fler resenärer.

Mostphotos/Mikael Andersson

20240816133518
20240816225433
2024-08-16
13:35
2024-08-16 22:54

Måndag den 19 augusti blir det fritt fram att kliva på i bakdörrarna på alla blåbussar i innerstan. Fler biljettkontrollanter ombord ska säkra att fusket inte ökar. ”Jag tror det blir mer attraktivt att resa”, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Samtidigt som turtätheten dras ner på de flesta av innerstadsbussarna sjösätter SL en annan stor förändring som träder i kraft nu på måndag.

Bakdörrarna öppnas för påstigning på alla stombusslinjerna 1, 2, 3 och 6. På linje 4 har det varit så sedan hösten 2022 – ett pilotförsök som befunnits framgångsrikt.

– Våra mätningar visar att resenärerna har reagerat väldigt positivt. Man slipper trängas och stå i kö när man ska kliva på och av. Bussförarna upplever också en förbättring av arbetsmiljön genom att de får färre konflikter med resenärer, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Tiden som bussarna har stått stilla vid hållplatserna har minskat med 36 procent, vilket gör att turen mellan Radiohuset och Gullmarsplan i genomsnitt går sex minuter snabbare.

– Det är en väsentlig skillnad. Det har också blivit mindre av kolonnkörning, där flera bussar kommer direkt efter varandra, säger Anton Fendert.

Uppmuntra till resande

Reformen är tänkt att uppmuntra till ökat kollektivt resande – vilket behövs eftersom SL i innerstan har tappat 30 procent jämfört med innan pandemin.

Hur ska ni få fler att resa när ni samtidigt minskar turtätheten?

– Om vi får fler bussar att hålla tidtabellen och gå mer regelbundet tror jag att det ändå kan bli mer attraktivt än i dag.

Utvärderingen visar att fuskåkandet inte ökade på buss 4 under pilotförsöket, tack vare ökade biljettkontroller. Fler kontrollanter sätts nu också in på de övriga blåbussarna, till en kostnad av 10 miljoner om året.

– Om vi kan öka attraktiviteten i kollektivtrafiken är det en i sammanhanget liten kostnad, säger Fendert.

Kostnaden för att installera nya valideringsautomater på de tillkommande bussarna blev runt 3 miljoner.

Redan nu, innan helgen, åker många av bussarna runt med valideringsautomater i bakdörrarna, men det är först på måndag som de börjar tas i bruk, meddelar SL.

Fortsatt gratis med barnvagn

Resenärer med barnvagn och rollator undantas tills vidare även i fortsättningen från kravet att ha giltig biljett, trots de nya viseringsapparaterna i bakdörrarna. Frågan ska utredas innan eventuella förslag på förändring läggs fram.

"Tills något annat formellt beslutas och förmedlas till resenärerna gäller samma regler som tidigare", meddelar SL:s presstjänst.

RÄTTELSE: I helgens papperstidning finns den felaktiga uppgiften att föräldrar med barnvagnar ska börja betala på blåbussarna, vilket baserade sig på SL:s tidigare, ej genomförda förslag. Mitt i kommer att införa en rättelse i kommande utgåva av tidningen.

Samhällsekonomiska vinster

Värdet på den insparade tiden uppskattades inför försöket på linje 4 till 3,9–5,3 miljoner kronor om året, bestående av restidsnytta för resenärer och ökade biljettkostnader till följd av ökat resande.

Några liknande beräkningar har inte gjorts för övriga blåbusslinjer. Om ett år ska tidsvinster, effekter på fuskåkning och samhällskonomiska effekter av den nya, utvidgade reformen utvärderas.

Källa: Region Stockholm

PetterBeckman
08-550 550 77

Senaste nyheterna

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Privat

Exotiska fåglar rymde på T-centralen – nu tackar ägaren för all hjälp

Nyheter

Fåglarna kunde fångas in ✔ Ägaren tackar SL ✔ "Alla hjälptes åt"

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Louise Kristoffersson

Ny ungdomsfestival på lördag

Nyheter

✔ Alla får chansen att dansa, sjunga och skapa bilder ✔ 30-tal epatraktorer i jätteutställning

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Nyheter

Vanligaste felen ✔ Regeringen kritiseras: "Struntar i järnvägsunderhållet" ✔ Så gick det med de 156 rälssprickorna

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

20250402191024
20250402144841
2025-04-02
19:10

Fel på växlar, räls och signalsystem ligger bakom varannat inställt pendeltåg i Stockholm. Regionens politiker kritiserar regeringen för att inte satsa tillräckligt på det eftersatta spårunderhållet.

Det senaste halvåret har sammanlagt 5 060 pendeltågsavgångar ställts in eller körts med kortare tåg än planerat.

I drygt hälften av fallen var orsaken spår- och signalfel, fel på växlar, nedfallna elledningar och liknande – faktorer som ligger utanför SL:s och SJ Stockholmstågs kontroll.

Ett exempel var i vintras när Trafikverket upptäckte 156 sprickor i rälsen söder om Stockholm. Det ledde till att tågen fick köras med sänkt hastighet i ett antal veckor.

I februari var alla sprickorna lagade, meddelar Elin Lindström, på SL:s pressavdelning.

– Vår bild är att Trafikverket verkligen mobiliserade sina resurser för att det skulle prioriteras. Dessutom var vädret gynnsamt. Det går inte att svetsa i minusgrader, så det var tur att vi hade en mild vinter i år, säger hon.

Prioriterar vägunderhåll

Bristande resurser till järnvägsunderhåll är annars ett vanligt tema när regionens politiker ska förklara problemen i pendeltågstrafiken.

När regeringen nyligen presenterade sin infrastrukturbudget inför kommande år och bara ökade anslagen till spårunderhåll med fem procent – samtidigt som vägunderhållet höjdes med 48 procent – protesterade regionstyret ilsket.

– Att regeringen struntar i järnvägens underhållsskuld drabbar Stockholm hårt. Goda förbindelser inom regionen, och mellan Stockholm och övriga landet, är av brett nationellt intresse, säger infrastrukturregionråd Michaela Haga (C).

Anton Fendert (MP), trafikregionråd, är lika kritisk.

"Drabbar pendeltågsresenärerna"

– De här fem procenten räcker inte på långa vägar för att komma i kapp med det eftersatta spårunderhållet. Det kommer att drabba pendeltågsrenenärerna varje dag under lång tid framöver, säger han.

Företrädare för regeringspartierna har förklarat att det inte går att få ut mer järnvägsunderhåll från Trafikverket, även om budgeten skulle höjas mer.

– Det duger inte som förklaring. Iståfall måste Trafikverkets kapacitet höjas. Det handlar om hur man prioriterar, säger Anton Fendert (MP).

Väder och spårspring

Den näst vanligaste orsaken till inställda pendeltåg är det som SL kallar "yttre omständigheter" – exempelvis olyckor, spårspring och väderrelaterade problem – som förklarar 29 procent av pendeltågsstrulet.

På tredje plats kom vagnbrist, som låg bakom 12 procent av problemen.

Orsaker till inställda pendeltåg

Trafikverket (räls, växlar, signalsystem m m): 51 procent

Yttre omständigheter (olyckor, spårspring, väder): 29 procent

Vagnbrist: 12 procent

Personalbrist: 7 procent

SL: 1 procent

Siffrorna gäller perioden september 2024 - februari 2025.

Källa: Trafikförvaltningen/SL

PetterBeckman
08-550 550 77