I maj fick strax över hälften av de barn och unga som sökt vård vid Bup vänta längre än de 30 dagar, som är maxgränsen enligt vårdgarantin, för ett första besök.
Köerna i Region Stockholm brukar vara något kortare än rikssnittet. Men nu har Stockholm börjat halka efter. Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Över tusen i kö
I snitt klarade regionerna att ta emot 53 procent av patienterna i tid i maj, mot 49 i Stockholm. Över tusen barn och unga står i kö i regionen.
Men det finns finns de som har det värre. I Region Västerbotten får bara 14 procent ett första besök inom 30 dagar.
Snabbare till behandling
Och efter det första besöket ligger Stockholm bättre till än de flesta. När patienterna väl fått komma till fick 67 procent behandling i tid. För dem som behövde utredning skedde det i tid för 28 procent. Snittet för riket är 34 respektive 24 procent.
Påfrestande
Intresseorganisationen Vårdföretagarna konstaterar i en rapport att andelen barn som får vänta för länge ökar.
– Att först behöva vänta länge på ett första besök, därefter utredning och behandling är oerhört påfrestande för många familjer. Det är uppenbart att fler vårdgivare måste få vara med och ta ett större ansvar för att barn ska få hjälp i tid – det klarar inte regionerna på egen hand, säger Johan Lahne, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.
Årslånga köer för barn som behöver NPF-utredning
Väntetiderna för barn som behöver en neuropsykiatrisk utredning hos Bup är fortsatt långa. Och nu ökar klagomålen hos patientnämnden.
Från juni 2022 till maj 2023 har 36 klagomålsärenden registrerats hos patientnämnden i Region Stockholm. Det är nästan dubbelt så många som året innan.
– Det är viktigt och bra att så pass många har hört av sig till oss med klagomål och synpunkter. Vi kan då vidarebefordra dem till vården som både får kännedom och kan göra förbättringar, säger Pia Bornevi, förvaltningschef för patientnämnden, i ett pressmeddelande.
Föräldrar vittnar om barn som inte kan förmås att gå till skolan i väntan på att utredas för bland annat autism eller ADHD.
I många av fallen har väntan varit årslång, och de beskriver hur plågsamt det är att "bara stå i kö medan livet och skolan faller samman".
De undrar också varför deras barn köställs hos Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, istället för att få en remiss till en privat vårdgivare
Risk för självmord
För att barnen ska få hjälp i skolan krävs ofta att de har en diagnos, som ADHD eller autism. Men även då är tillvaron tuff för dem.
Risken för självmordsförsök är över sex gånger så stor för elever i årskurs nio med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar jämfört med jämnåriga utan diagnos. Det visar statistik som föräldranätverket Rätten till utbildning tagit fram.
Elever med NPF-diagnoser står för 54 procent av självmordsförsöken i åldersgruppen.
1 526 har väntat längre än 90 dagar
633 patienter fick hjälp på Bup inom 30 dagar (september 2023).
1 526 patienter fick vänta längre än 90 dagar.
Enligt den förstärkta vårdgarantin ska barn och ungdomar inte behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning samt ytterligare 30 dagar på utredning/behandling.
För neuropsykiatriska utredningar i Region Stockholm gäller att den ska påbörjas senast 90 dagar efter att beslut om utredning tagits.
Källa: SKR/Patientnämnden
Klagomålen på köerna för NPF-utredningar ökar.
Mostphotos