Från juni 2022 till maj 2023 har 36 klagomålsärenden registrerats hos patientnämnden i Region Stockholm. Det är nästan dubbelt så många som året innan.
– Det är viktigt och bra att så pass många har hört av sig till oss med klagomål och synpunkter. Vi kan då vidarebefordra dem till vården som både får kännedom och kan göra förbättringar, säger Pia Bornevi, förvaltningschef för patientnämnden, i ett pressmeddelande.
Föräldrar vittnar om barn som inte kan förmås att gå till skolan i väntan på att utredas för bland annat autism eller ADHD.
I många av fallen har väntan varit årslång, och de beskriver hur plågsamt det är att "bara stå i kö medan livet och skolan faller samman".
De undrar också varför deras barn köställs hos Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, istället för att få en remiss till en privat vårdgivare
Risk för självmord
För att barnen ska få hjälp i skolan krävs ofta att de har en diagnos, som ADHD eller autism. Men även då är tillvaron tuff för dem.
Risken för självmordsförsök är över sex gånger så stor för elever i årskurs nio med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar jämfört med jämnåriga utan diagnos. Det visar statistik som föräldranätverket Rätten till utbildning tagit fram.
Elever med NPF-diagnoser står för 54 procent av självmordsförsöken i åldersgruppen.