Ett sommarregn har fallit över den 25 kvadratmeter stora Kungsholmsängen där inte mindre än 34 arter samsas.

– Vi gillar regn, till skillnad från många andra Kungsholmsbor, säger Göran Bratt.

Han är en av dem som bor i huset på Skillinggränd mellan Hantverkargatan och Norr Mälarstrand.

Här har bostadsrättsföreningen omvandlat sin välklippta gräsmatta till en levande sommaräng med vallmo, blåklint, gurkört och en massa andra vackra blommor.

– När det var som mest här för några veckor sedan stannade alla och fotograferade. Det har varit väldigt positiv feedback.

I föreningen finns ett biologiskt, botaniskt och ekologiskt intresse som till slut ledde till att ängen anlades, berättar Göran Bratt.

Ängen i slutet av juni. "När det var som mest här för några veckor sedan stannade alla och fotograferade".

Ängen i slutet av juni. "När det var som mest här för några veckor sedan stannade alla och fotograferade".

Privat bild

Förra hösten vände en av medlemmarna, Gunnar, på gräsmattan så att det kunde läggas frön som blommar mellan maj och augusti.

Göran hoppas nu att föreningens arbete och äng kan inspirera andra.

– Alla kan göra något för att öka den biologiska mångfalden.

Staden har också börjat att satsa mer på sommarängar. Framöver ska till exempel Kungsholmens stadsdelsområde låta blommor och gräset växa på grönytan vid Rålambshovsleden vid hotell Marriot.

En humla i blåklint.

En humla i blåklint.

Stefan Källstigen

Att det tycks göra skillnad för stadens pollinatörer verkar det inte vara något snack om. Det är många humlor och bin som surrar på ängen. Efter ett tag dyker två steglitser dessutom upp.

– Det är väldigt skoj!, säger Göran.

Champagne

När alla blommar har blommat över och gått i frö ska ängen i augusti slås så att fröna lägger sig för nästa år. Förhoppningsvis sköter sig därmed ängen sig själv de kommande åren.

– Gunnar kan slå med lie och han har vässat den, säger Göran.

Några nackdelar med ängen kan han inte komma på. Det enda är väl att det kanske inte kommer att se lika kul ut när den är slagen.

– Men det får man leva med.

Någon slåtterfest är där­emot inte planerad.

– Nej, men det kanske är en bra idé. Vi har en väldigt vacker magnoliabuske på innergården och när den blommar i maj brukar vi skåla i champagne i huset.