Mosaik, trygghetsvandringar och grannsamverkan. Rågsveds fastighetsägare jobbar på flera sätt för att öka trivseln i Rågsved. De är också med och arrangerar trygghetsdagen i området.

När Mitt i gick förbi i torsdags eftermiddag var det högsommarvärme och inte direkt trängsel kring stånden i centrum. Men några entusiaster fyllde i svaren på frågorna i en tipspromenad och bjöds då på kokosboll och dryck.

– Vi har lite skräp- och återvinningstema på frågorna. Vissa barn googlar svaren har jag sett. Det är ju jättebra, för då lär de sig, säger Lotta Vidén på Rågsveds fastighetsägare.

När Mitt i var på plats, en timme efter start, hade runt 20 personer fyllt i tipspromenads-frågorna.

När Mitt i var på plats, en timme efter start, hade runt 20 personer fyllt i tipspromenads-frågorna.

Mimmi Epstein

Enligt henne märks ett intresse bland Rågsvedsborna för att engagera sig i sin närmiljö.

– Vi informerar om olika saker man kan göra tillsammans, stadsodla till exempel. Det betyder jättemycket att lära känna sina grannar och få ett namn på de ansikten man möter i affären eller på tunnelbanan, säger Lotta Vidén.

Rågsved klassas som ett utsatt område av polisen, som också var på plats på trygghetsdagen. Områdespolisen Oscar fick bland annat frågor om sin batong från några nyfikna barn.

– Vi brukar få en del frågor om utrustningen. I dag är vi här för att delta i det allmänna trygghetsarbete som vi har ihop med staden och fastighetsägarna, säger han.