JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Kollen: Så klarar sig sunkhaken i kristider

Kellys-stammisar. Kalle Boss, Luna Amsvartner och Sebastian Janssen tycker inte att ölpriset ökat kännbart, men de brukar ändå mest hänga på billiga sunkhak.

Kellys-stammisar. Kalle Boss, Luna Amsvartner och Sebastian Janssen tycker inte att ölpriset ökat kännbart, men de brukar ändå mest hänga på billiga sunkhak.

Dino Soldin

20230331053003
20230331085400
2023-03-31
05:30
2023-03-31 08:54

Lönekonot sinar snabbare än ölfaten, men stammisarna på de göteborgska sunkhaken verkar ha bestämt sig: Pubhänget tummas det inte på i lågkonjunkturen. 

– Det här är ju mångas vardagsrum, det är här man ses, menar Kellys-stammisen Luna Amsvartner. 

Centrum

Inflationen har fått många att dra in på nöjena, men hur står det egentligen till med stans krogliv? Mitt i Göteborg begav sig ut på en pubrunda till några av Göteborgs klassiska sunkhak för att ta reda på om stammisarna hängt sig kvar.

Klockan har passerat 18 denna torsdagskväll och på Kellys Bar på Andra Långgatan börjar det redan bli ont om sittplatser. Sorlet från besökarna överröstar musiken och på de klottrade borden trängs ölglasen: Här är det stor stark som gäller.

"Har exakt samma vanor"

I ett hörn sitter Kalle Boss, Luna Amsvartner och Sebastian Janssen. De hade egentligen inte planerat att ses denna kväll, men stammiskrogen bjuder in till spontanitet. Trots mindre pengar över i plånboken har de inte valt bort krogbesöken, däremot håller de hårdare i slantarna.

ANNONS

– Man är ute ändå, men kanske inte lika länge. Sedan köper man inte lika många bärs och käkar inte ute lika mycket, säger Kalle Boss.

Sebastian Janssen har exakt samma vanor som alltid:

– Jag brukar ändå alltid gå till de billiga ställena och det är inte så ofta jag beställer mat, så det är ingen skillnad.

Luna Amsvartner skulle inte välja att gå till något annat ställe och att ölpriset höjts med några kronor spelar mindre roll.

– Sunkhak är det bästa. Kellys har ju funnits så länge och har blivit mångas vardagsrum. Här finns en kultur och gemenskap som byggts upp under många år.

Nya vanor. A´rpa´d Krokovay har fått mindre förtroende för restaurangmaten och Alice Bäckström har slutat gå på nattklubb.

Nya vanor. A´rpa´d Krokovay har fått mindre förtroende för restaurangmaten och Alice Bäckström har slutat gå på nattklubb.

Dino Soldin

Sämre förtroende för maten

Någon som däremot har ändrat sina krogvanor i lågkonjunkturen är Alice Bäckström.

Jag har faktiskt slutat gå ut på klubbar, det är för dyrt, men en öl på Kellys får man unna sig.  

– Jag har faktiskt slutat gå ut på klubbar, det är för dyrt, men en öl på Kellys får man unna sig.  

Kompisen A´rpa´d Krokovay tänker inte så mycket på vad ölen kostar, men under lågkonjunkturen har han generellt fått sämre förtroende för restaurangmaten.

– Det känns som att när priserna går upp har man som krögare bara två val: Att höja matpriserna eller gå ner i kvalitet. För att överleva i konkurrensen så måste restaurangerna fortfarande köpa in livsmedlen, men nu kanske man drar sig mer för att slänga och chansar mer.

Pubrundan går vidare till Sejdeln, som ligger vägg i vägg med Kellys. Där sitter stammisen Fyhr Reimert och smuttar på en Norrlands.

– Jag har kommit hit i 35 år och det är samma nu, jag har ju stammispris också. Vi är ett gäng som brukar sitta här och tjöta, men jag pyser hem runt 18 när ungdomarna kommer. Då blir det quiz och grejer.

Som hemma. Fyhr Reimert har varit stammis på Sejdeln på Andra Långgatan i 35 år och har inga planer på att gå någon annanstans.

Som hemma. Fyhr Reimert har varit stammis på Sejdeln på Andra Långgatan i 35 år och har inga planer på att gå någon annanstans.

Dino Soldin

Stammis på rockhaket

Ett av Göteborgs kanske mest ökända sunkhak ligger en bra bit från Andra Långgatans pubvimmel, närmare bestämt längs en tvärgata till Avenyn. På Rockbaren lyser dock det klassiska rockfolket med sin frånvaro denna torsdagskväll och stammisen Sebastian Sabel står ensam i baren.

Han har på senare tid valt att tumma lite på matinköpen, men inte krogbesöken.

– Jag kommer hit efter jobbet ungefär tre dagar i veckan, tar ett par öl och träffar andra stammisar. Jag har många vänner här även om det är lite tomt just ikväll. Det finns inget annat ställe i Göteborg som är så familjärt som Rockbaren och så är det bra musik.

Trogen vana. Sebastian Sabel dyker ofta in på Rockbaren efter jobbet, även i lågkonjunkturen.

Trogen vana. Sebastian Sabel dyker ofta in på Rockbaren efter jobbet, även i lågkonjunkturen.

Dino Soldin

Var går smärtgränsen för vad en stor stark får kosta?

"Jag skulle inte betala mer än 65" – Sebastian Janssen

"Max 50 spänn, men då får det vara en finare krog" – Fyhr Reimert

"Jag jobbar själv på en krog där vi tar 48 kronor, mer vill jag inte betala." – Luna Amsvartner

Källa

JohannaRoos
031-720 55 18

Krögaren: ”Tvingades höja priset på en starköl”

Nyheter

På Andra Långgatan går ölkranarna varma trots lågkonjunkturen. "Vi har precis lika mycket folk, men säljer mindre mat", säger Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar. På Rockbaren däremot är det fest på helgen och mest käk på vardagar.

Trogna gäster. Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar, har sett att gästerna dragit ner på matbeställningarna, men kommer fortfarande lika ofta för att dricka öl.

Trogna gäster. Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar, har sett att gästerna dragit ner på matbeställningarna, men kommer fortfarande lika ofta för att dricka öl.

Dino Soldin

Trogna gäster. Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar, har sett att gästerna dragit ner på matbeställningarna, men kommer fortfarande lika ofta för att dricka öl.

Trogna gäster. Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar, har sett att gästerna dragit ner på matbeställningarna, men kommer fortfarande lika ofta för att dricka öl.

Dino Soldin

Krögaren: ”Tvingades höja priset på en starköl”

Nyheter

På Andra Långgatan går ölkranarna varma trots lågkonjunkturen. "Vi har precis lika mycket folk, men säljer mindre mat", säger Fredrik Hansson, ägare till Kellys Bar. På Rockbaren däremot är det fest på helgen och mest käk på vardagar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Arkivbild från en tidigare ljusceremoni vid Tempeludden vid Riddersvik.

Arkivbild från en tidigare ljusceremoni vid Tempeludden vid Riddersvik.

Leo Wezelius

Sista ljusceremonin i västerort ser ut att ha varit

Nyheter

Hade premiär under pandemin ✔️ Flera hundra kom första åren ✔️ "Tror tyvärr inte på fler gånger"

Vinnaren Tony Samuelsson vid prisgalan på Dramaten.

Vinnaren Tony Samuelsson vid prisgalan på Dramaten.

Andreas Sundbom

August-Tony kommer hem till Farsta

Nyheter

Vann Augustpriset – berättar om boken på sin gamla hemmaplan ✔ Då besöker Tony Samuelsson Fanfaren

Mathilda Bak kom till Haninge Anchors i början av säsongen.

Mathilda Bak kom till Haninge Anchors i början av säsongen.

Idrottsfoto

Anchors målvakt uttagen till OS

Nyheter

Mathilda Bak, 15, är med i den svenska truppen till ungdoms-OS i Georgien ✔ "Jag känner mig stolt"

ANNONS

En gripen efter explosion vid Tarantella

Restaurang Tarantella i Bredäng sprängdes den 11 januari. Nu är en misstänkt anhållen.

Restaurang Tarantella i Bredäng sprängdes den 11 januari. Nu är en misstänkt anhållen.

Anton Kyhlbäck

20250120164831
20250120165032
2025-01-20
16:48
2025-01-20 16:50

En person är gripen misstänk för grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen vid restaurang Tarantella i Bredäng.

Det var vid 3-tiden på natten den 11 januari som många väcktes av att något exploderade vid restaurang Tarantella i Bredängs centrum. Stora delar restaurangen totalförstördes.

På måndagseftermiddagen bekräftar åklagare Karin Hammar att en person är gripen för dådet.

– Personen greps i dag. Det är en person som är över 18, säger hon.

Den misstänkta är anhållen för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Är den gripne känd av polisen sedan tidigare?

– Det kan jag inte svara på.

Vet man något om motivet?

– Inte än, det utreds. Förundersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, säger Karin Hammar.

Explosivt föremål i bostadshus

Bara några dagar tidigare, den 8 januari, var nationella bombskyddet på plats i Bredäng efter att ett explosivt föremål hade hittats i allmänna utrymmen i ett bostadshus på Vita Liljans väg i Bredäng.

ANNONS

Åklagaren kan ännu inte svara på om det finns någon koppling mellan händelserna.

ANNONS
ANNONS