Att det gemensamma avloppsreningsverket i Stavsborg på norra Färingsö läcker ut för mycket utsläpp i Mälaren och ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp, det har Ekerö kommun klubbat igenom i sin VA-plan.
Men i maj förra året utökades planen och det bestämdes att även hus som inte varit anslutna till det gemensamma reningsverket skulle få kommunalt vatten och avlopp.
Stavsborg är ett prioriterat område för utbyggnaden av kommiunalt vatten och avlopp. Men att Frälsegårdsvägen skulle ingå i bygget är ett tillägg till den ursprungliga planen.
Stefan Källstigen
Eftersom det redan grävs längst med Stavsborgsvägen så sades denna andra etapp kunna kopplas på "utan stora följdinvesteringar".
– Men det är kommunens kostnader som avses. För oss blir det väldigt stora kostnader. Att det blir billigt för kommunen, det är en klen tröst för oss, säger Bengt Moreen, som bor i ett av husen som påverkas.
"Tvingas flytta"
Han är ett av 18 hushåll som kan komma att tvingas ansluta sig till det kommunala VA-systemet. Anslutningsavgiften ligger runt 360 000 kronor.
– Och sedan tillkommer kostnaderna på den egna tomten. Jag kommer inte inte ha en chans, jag kommer tvingas att flytta, säger Lennart Lindqvist.
Han är uppväxt på ön och har bott i Stavsborg i 30 år.
– Jag är rotad här. Jag har barnbarn som älskar den här platsen, jag har sett det som att jag sparar den till dem. Men går det här igenom har jag inte en chans att bo kvar, säger han.
Lennart Lindqvist har bott i Stavsborg i 30 år. Han kommer inte ha råd att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. – Jag kommer tvingas flytta, säger han.
Stefan Källstigen
Kommunalt ställs mot uttjänt
Att avloppen behöver hålla hög standard för att inte skada Mälaren är grannarna längs med Frälsegårdsvägen överens om.
– Men nu ställs kommunalt VA mot gamla uttjänta system. Det finns många varianter däremellan. Småskaliga, moderna system som fungerar bättre än den kommunala stordriften, säger Kristina Wikström.
Om de enskilda anläggningarna skulle visa sig inte uppfylla kraven skulle dessa självklart uppdateras, men nu testas inte den möjligheten, menar grannarna.
– Vi är beredda att vika oss om det visar sig att ett kommunalt VA är bättre och beslutet har gått demokratiskt och riktigt till. Men nu känns det som om vi körs över, säger Michael Anderberg.
Transparensen bakom den politiska processen som lett fram till beslutet har varit dålig, medger Fredrik Sirberg (S), ordförande i Ekerövatten, det kommunala bolag som är huvudman för vatten- och avloppsverksamheten i Ekerö.
– Det skapar inte förtroende för varken kommun eller politik, där har vi brustit, säger han.
Står fast vid beslutet
Men att beslutet är korrekt står han fast vid.
– I VA-planer och översiktsplaner har kommunen bestämt att detta är ett område där detta krävs för att säkerställa kvaliteten.
Fredrik Sirberg (S), ordförande i Ekerövatten,
Charlotte Rückl
Planerna som beslutats om behöver följas för att det ska vara tydligt vilka förutsättningar som gäller, menar han.
– Vi slår undan benen på både privatpersoner och företag om vi ändrar spelreglerna mitt under matchen. Det är populism, och det kan vi inte hålla på med.
– Vi ska lyssna på alla medborgare och lära oss inför framtiden, men vi kan inte ändra politiska beslut som tagits så fort någon höjer rösten.
Enskilda avlopp kan vara en lösning på landsbygden där det är långt till närmaste anslutningspunkt, menar han.
– Men att göra så när den kommunala ledningen går 50 meter ut på gatan, det är varken kommunalekonomiskt, miljömässigt eller privatekonomiskt vettigt.
De boende upplever inte detta som privatekonomiskt vettigt?
– Om himlen är blå och solen lyser och allt är frid och fröjd, då är det jättemycket pengar att lägga ut. Men om markförhållandena ändras eller bonden intill gör något som påverkar din anläggning så är det helt utanför din kontroll och kommer kräva stora investeringar. Det friskriver du dig när du har ett kommunalt ansluten VA.
Men om det inte finns några pengar till anslutningsfakturan, vad händer då?
– Om det hamnar i ett läge där det ska betalas och tre oberoende banker har sagt nej till ett lån, då finns det en möjlighet att göra en finansieringslösning tillsammans med Roslagsvatten. Det finns ingen som vill att någon ska flytta eller få ekonomiska problem.