GöteborgDirekt har tidigare berättat om riskerna med att unga berusar sig med lustgas. Drogen som är förhållandevis billig och helt laglig har spridits som en löpeld över hela stan.

Lustgastrenden har även blivit ett ekonomiskt bekymmer för kommunen. Varje lustgastub som park- och naturförvaltningen städar upp kostar 200 kronor att bli av med.

Eftersom tuberna räknas som farligt avfall måste de lämnas vidare för återvinning och destruktion.

– Det här är ett helt nytt problem för oss. Det var inget vi hade räknat med, och absolut inte i de här mängderna, säger Camilla Ide som är enhetschef på skötsel och anläggning på park- och naturförvaltningen.

Hittills i år har förvaltningen samlat in 3 000 tomma lustgasflaskor från parker och gator och torg. Tuberna har hittats på alla möjliga ställen, men främst där människor träffas för att festa tillsammans.

För park- och naturförvaltningen har hanteringen av de tomma tuberna inneburit en extra kostnad på 600 000 kronor sedan i januari i år.

Tiodubbelt så många

Samma trend ser Anders Lisle som är ansvarig för farligt avfall på förvaltningen Kretslopp och vatten i Göteborgs stad. Tömda lustgastuberna som kastas i soprum och återvinningscentraler har blivit ett jätteproblem.

Våra kostnader för behandling av tryckbehållare har tiodubblats.

– Våra kostnader för behandling av tryckbehållare har tiodubblats sedan årsskiftet, berättar han.

I normala fall samlar förvaltningen in omkring 300 kilo avfall från tryckbehållare varje månad. Under 2022 har siffran stigit till tusen kilo i månaden.

Värst var det i augusti. Då samlade Renova, på uppdrag av förvaltningen, in rekordhöga tre tusen kilo tryckbehållare från göteborgarnas hushållsavfall.

– Vi misstänker att den stora ökningen beror på lustgas, men vi kan inte säga det säkert eftersom andra behållare, som kolsyre- och gasoltuber, ingår i samma fraktion, säger Anders Lisle.

Precis som för park- och naturförvaltningen innebär omhändertagandet av tuberna en stor kostnad. Vissa månader har tryckbehållare stått för en fjärdedel av hela förvaltningen Kretslopp och vattens "behandlingsfaktura", säger Anders Lisle.

– Det är helt orimligt. Nu jobbar vi för att skapa en ny fraktion enbart för lustgasbehållare, så att vi kan veta exakt hur stora mängder det handlar om, säger han.