Mitt i Huddinge berättade i höstas att det är hårt tryck och tre till fyra års kö till ridskolorna i kommunen. Vi besökte då Gömmargårdens ridskola i Segeltorp som länge försökt få hjälp från kommunen för att kunna utöka verksamheten. Eftersom ridhuset är relativt litet kan de ha max åtta hästar under en lektion, vilket gör verksamheten sårbar.

De delar anläggning med Juringe ridsällskap, som är en ideell förening med privat uppstallade hästar, och samsas om tiderna i ridhuset.

När det nu är dags att omförhandla avtalet med Juringe ridsällskap har kommunen beslutat att säga upp avtalet med ridföreningen.

– Det finns för stor efterfrågan på ridskoleplatser i kommunens ridskolor. Vi har ett uppdrag att öka förutsättningarna för allmänna ridskolor i kommunen, säger Anja Dahlstedt, kultur- och fritidsdirektör.

Tidigare beslut

Bakgrunden är ett beslut i kulur- och fritidsnämnden från 2021.

– Då beslutades att förvaltningen inte ska teckna avtal med privata föreningar utan endast ingå avtal om nyttjanderätt med föreningar som bedriver allmän ridskola. Det är bakgrunden till att vi nu säger upp avtalet, säger Anja Dahlstedt.

Juringe ridsällskap mycket besvikna över beslutet.

– Åter igen missgynnas flickors idrott. I det idrottspolitiska programmet står att barn ska ha rätt till både träning och tävling. Inom ridsport är det ofta så att den som vill utvecklas och rida flera gånger i veckan skaffar egen häst, säger Pernilla Wallin, ordförande i Juringe Ridsällskap.

Föreningen har funnits i kommunens lokaler sedan 1975.

– Vi har skapat en meningsfull och aktiv fritid för hundratals barn och ungdomar. Det strider mot det idrottspolitiska programmet, barnkonventionen och den likabehandling som kommunen måste ta hänsyn till i alla beslut. Men vi ska fortsätta kämpa för vår förenings fortlevnad, hela ridsporten och alla barns lika rätt till sin idrott på lika villkor. Vi hoppas på fortsatt dialog med kommunens nya politiska styre som faktiskt är de som kan påverka beslutet, säger ordförande Pernilla Wallin.

När kultur- och fritidsnämnden hade möte i Segeltorpshallen som ligger granne med ridanläggningen, red flera medlemmar fram med sina hästar för visa vilka det är som berörs av beslutet.

När kultur- och fritidsnämnden hade möte i Segeltorpshallen som ligger granne med ridanläggningen, red flera medlemmar fram med sina hästar för visa vilka det är som berörs av beslutet.

Läsarbild

Löper ut vid årsskiftet

Om Gömmargårdens ridskola får ta över de 15 boxplatserna är ännu inte bestämt.

– Det är för tidigt att säga. Vi jobbar med att ta fram ett strukturprogram för ridskolorna. Avtalet med Juringe löper ut vid årsskiftet. Men vi kommer att ha en dialog med Gömmargården, säger Anja Dahlstedt.

På Gömmargårdens ridskola är man försiktigt positiv.

– Vi hoppas att det ska leda till bättre förutsättningar för ridskolan på sikt, säger styrelsemedlemmen Paola Squassina.