– Visst blir det fint? Solen skiner på flaggorna, så att man blir alldeles lycklig.
Stoltheten hos kommundirektör Annika Hellberg är påtaglig när hon visar oss runt. Efter flera års planering är det äntligen dags för kommunfolket att lämna Tuna torg och flytta in i gymnasiehuset.
Det tidigare kommunhuset tillhör Fastpartner. Gymnasiefastigheten är kommunens egen.
Tre nya flaggstänger har satts upp utanför det nya kommunhuset. Härifrån är det utsikt över Roslagsbanan och centrum.
Mikael Andersson
– Vi sänker hyran med ungefär sex miljoner om året. Då hushållar vi med skattemedlen och kan lägga mer pengar på annat, samtidigt som vi får en fin och ny lokal.
De tidigare lokalerna var på 7 000 kvadratmeter. De nya är hälften så stora. Därför får alla, även kommundirektören själv, flexibla och aktivitetsbaserade arbetsplatser.
De två mötesrummen Arkils respektive Tingstad separeras av en vikvägg. När den är öppen blir det ett stort rum – Arkils Tingstad. Här inne kan nämnderna sammanträda. På väggen ett porträttgalleri av tidigare kommunalråd. Möblerna har följt med från det gamla kommunhuset men det vackra bordet har fått skivan omslipad.
Mikael Andersson
– En del arbetsgivare har börjat jaga tillbaka folk till kontoret. Men vi tänker tvärtom att det här kontoret gör det möjligt att vistas i en stimulerande arbetsmiljö, samtidigt som man kan jobba på distans. Vi vill försöka vara öppna och flexibla och det här är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare.
In i det sista pågår arbetet med att dra kablar och göra klart. I korridoren ligger mötesrum där Vallentunabor kan träffa tjänstemän.
Mikael Andersson
I det nya kommunhuset står återbruk och hållbarhet i fokus.
– Att utveckla det redan byggda har varit en stor del av arbetet, säger projektledare Hayar Gohary. Vi har markkyla, solceller, smart styrning av lampor och annat.
– Och vi tar med oss merparten av möblerna från vårt gamla hus, säger Annika Hellberg.
I anslutning till lunchrummet är gradänger uppbyggda. Här kan man ha föreläsningar och dragningar eller gå undan och läsa.
Mikael Andersson
Ibland har bara en del av en möbel fått nytt liv. Slitna stolar har klätts om och fått ny stoppning. I stället för att skicka borden till tippen har stålramarna behållits men fått nya skivor. Stiliga taklampor har fått följa med från det gamla kommunhuset.
Armaturen släcks när ingen rör sig i rummen. I vita väggdosor sitter teknik som mäter koldioxid och värme och sedan anpassar ventilation och temperatur.
Ett atrium går från gymnasiet upp till kommunkontoret. Elever och kommunala tjänstemän kan titta på varandra men annars är lokalerna helt åtskilda.
Mikael Andersson
Vallentunabor som har ärenden till kommunhuset möts först av receptionen. Innanför ligger en korridor med mötesrum där man kan träffa tjänstemän för att diskutera bygglov eller socialtjänstärenden.
Längst in i korridoren finns ett rum för borgerliga vigslar. Det ser lite kalt ut vid vårt besök men Annika Hellberg försäkrar att det ställs i ordning och smyckas när det ska användas.
Mikael Andersson
Den kantas av fönsterlösa mötesrum i olika storlek och under vårt besök pågår ännu arbetet med att göra dem i ordning.
– De vanligaste frågorna är det bara att komma hit och ta med Kontaktcenter. Men ska du träffa någon behöver man boka möte först.