Den 21 augusti publicerar Upplands-Bro kommun ett meddelande på sin webbplats. De skriver:

"Tidigare i somras blev tio barnskötare och assistenter inom grundskolan och den anpassade grundskolan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu återanställs nio av dessa medarbetare."

Färre barn

Minskat antal barn och elever var förklaringen till att personal sades upp. Samtidigt blev det känt att kommunen som helhet hade ett underskott på 90 miljoner kronor för 2024 och att samtliga kontor behövde se över sin bemanning.

Detta besked kom dock efter att arbetet med övertaligheten inom utbildningskontoret hade inletts, förklarar kommunens utbildningschef Anna Bjurenstam.

Hon menar att hennes kontor inte fått något besparingskrav och att det enda de har att förhålla sig till är att ha en budget i balans.

Därför kan kommunen vända

Som förklaring till att man nu kan återanställa nio personer i skolan lyfter kommunen fram att medarbetare har gått i pension, börjat studera och blivit föräldralediga.

– Vi ser att det är flera personer som har valt att börja plugga. Det finns en del som har gått i pension och blivit föräldralediga. Så vår bedömning är att vi kommer kunna erbjuda återanställning till dessa nio, säger Anna Bjurenstam.

Rektorerna ska snacka

Nu ska rektorerna prata med de nio personerna. Hur många som tackar ja till återanställning vet inte Anna Bjurenstam då Mitt i talar med henne.

Var det nyheter för arbetsgivaren att ni hade nio personer som ville gå i pension, plugga eller vara föräldralediga?

– Arbetet utgår från våra rektorer, så ja, absolut, jag kan säga att saker har hänt där folk valt att göra annat, och då har den här möjligheten öppnat sig.

Vad kommer ske med de övriga 21 medarbetarna som ni sagt upp?

– Inom förskolan så är siffrorna mer rörliga. Men det vi ser nu då vi tittar på kön så kommer det in fler barn till verksamheten. Vi har en förskola i Säbyholm som stängde, då fylldes några platser upp av dem. Sen ser vi att det är fler barn som har flyttat in i kommunen, samt att det är fler föräldrar som valt att ställa sina barn i kö. 

Vad betyder det här konkret för de resterande 21 medarbetarna ni sa upp?

– Vi sitter och tittar på hur ser det ut med antalet ansökningar till förskolan just nu tillsammans med rektorerna. När vill de börja? När vill de ha plats? Här måste vi också fundera på hur det ser ut för oss inför hösten 2025. Det kommer dra ut lite på tiden innan vi kan ge svar på hur det ser ut med övertaligheten inom förskolan.

Utbildningschefen uppger dock att man ser att förskolorna i Broområdet "fyllts på ganska mycket".

Vårens arbete: Ej förgäves

Enligt Anna Bjurenstam var inte arbetet med fackliga förhandlingar, varsel och uppsägningar förgäves i våras. 

– Det arbetet som vi har, och måste göra, det är att titta på verksamheterna så att de är i balans. Vi ser inte att det är ett förgävesarbete på något sätt. 

Finns det något du ångrar i hur ni agerade under våren och försommaren?

– Vi upplever att vi tar ansvar för att stötta och hjälpa rektorerna att ha bra verksamheter. Vi tycker att det är viktigt att man använder resurser på ett bra sätt och sen så vill vi vara en bra arbetsgivare också.

Vad gör det här med förtroendet för er som arbetsgivare? 

– Vi har precis haft uppstartsdagar där vi har samlat all personal. Det var en oerhört fin och trevlig stämning. Min upplevelse är att alla är väldigt taggade på ett fint nytt läsår. Känner man ett missnöje med hur vi har hanterat detta så får man gärna ta upp det i facklig samverkan.

Kommunal om beskedet

Mitt i har varit i kontakt med fackförbundet Kommunal, vars medlemmar detta gäller. Kommunal uppger att de inte har några nya kommentarer annat än de som man tidigare givit till Mitt i. De vidhåller sin ståndpunkt som man varit tydlig med sedan början av hela den här historien: Det råder ingen övertalighet i förskolan och skolan.

Klart: Så många får lämna sina jobb i skolan

Nu är det klart vad som händer med alla som varslats inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Totalt får 30 personer lämna sina jobb.

30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Därutöver har nio personer fått ett omplaceringserbjudande till andra tjänster inom kommunen, tre av de som erbjöds har tackat nej till detta, och sägs därmed upp.

Det här uppger utbildningschefen Anna Bjurenstam för Mitt i och understryker att siffrorna är föränderliga.

– De personer som har fått ett uppsägningsbesked kommer att vara kvar i våra verksamheter hela vägen fram till december eftersom de arbetar sin uppsägningstid, säger Anna Bjurenstam.

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Under hela hösten kommer man att arbeta "med en väldigt tydlig feedback från verksamheterna" i syfte att se hur det fungerar i förskolan och skolan framåt, förklarar utbildningschefen.

– Hur ser det ut med antal tomma barnplatser och hur ser det ut med personal, det kommer vi fortsätta titta på extra noga i augusti.

Minskat barnantal

Anna Bjurenstam återkommer till det hon sagt upprepade gånger tidigare. De förändringar som görs grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren. En prognos från kommunen visar att 161 platser kommer att stå tomma på förskolorna till hösten. Inom skolan han man sett ett minskat elevantal framförallt i Bro sedan ett antal år.

– Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna. Skulle det tillkomma barn kommer vi att ha fler personal. Så det är ett rörligt mål, säger Anna Bjurenstam.

Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Åsa Sommarström

Klart: 30 personer i skolan får sparken

Både förskolan och skolan berörs i Upplands-Bro ✔ Så många omplaceras ✔ ”Kommer fortsätta titta extra noga”

Fackens larm: "Ett dubbelt svek"

Upplands-Bros barn och ungdomar är de största förlorarna i de besparingar som drabbar skolor och förskolor. Det menar fackliga företrädare som nu slår larm om att kraftiga försämringar är att vänta.

Ett stenkast från kommunhuset i Kungsängen träffar Mitt i fem fackliga företrädare i ett mötesrum med utsikt över torget i centrum.

Det är företrädare för Kommunal, Sveriges Lärare, Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR.

Barnens vardag påverkas

Saken är klar.

Barn och ungas vardag kommer att påverkas av de drastiska nedskärningar som nu görs.

Men frågan är hur?

Fackliga företrädare från fem förbund är efter en vår och försommar av förhandlingar oroliga över vad barn och unga kommer mötas av för vardag efter sommarlovet.

Fackliga företrädare från fem förbund är efter en vår och försommar av förhandlingar oroliga över vad barn och unga kommer mötas av för vardag efter sommarlovet.

Malin Lövkvist

– Vi känner stor oro för det faktum att det blir färre vuxna som jobbar med barn och unga. Samtidigt som storlekarna på klasserna och barngrupperna växer, säger Lars-Erik Larsson, ordförande Sveriges Lärare Upplands-Bro.

"Ser inga satsningar"

Lars-Erik Larsson reagerar starkt på att Paul Gustafsson (M), utbildningsnämndens ordförande, i artikeln om specialpedagogen Cecilia Sonefors (Mitt i Upplands-Bro nummer 21) förde fram att man i Upplands-Bro gjort stora satsningar på skolan.

– Vi ser inte att man gör satsningar. Det vi ser är att det genomförs nedskärningar där man i själva verket behöver satsa.

Från Sveriges Lärare beskriver man det som nu händer som ett svek mot lärare, barn, elever och föräldrar.

– Det här är ett dubbelt svek om man tittar brett och över tid. Först skär politikerna ner i förskolan och i skolan. Sen ser vi att man också rent ekonomiskt skär ner inom bibliotek, fritidsgårdar, kulturskolan och stödinsatser för de föräldrar och barn som har behov efter skoltid.

Omöjligt chefsuppdrag

Hasmik Yeghoyan är Akademikerförbundet SSR:s lokala ordförande och huvudskyddsombud.

SSR företräder bland annat socialsekreterare.

– Det är omöjligt för cheferna att genomföra den här processen att lyckas få en budget i balans inför 2025 utan att slå sönder verksamheterna. Här behöver politikerna komma in och göra någonting åt saken. Exempelvis tillföra mer pengar, säger Hasmik Yeghoyan.

Vad blir följden?

– Vi kommer inte att kunna arbeta för att motverka den pågående rekryteringen till gängkriminalitet och inte heller arbeta långsiktigt för att säkerställa en trygg kommun, säger Hasmik Yeghoyan.

Hon understryker att arbetet inte bara handlar om att stoppa barn från att rekryteras, utan även förebygga rekrytering långsiktigt.

Ej samma service

Laila Norstad som representerar Kommunal är klar vilka effekter som kommer synas för Upplands-Broborna.

– Det kommer bli sämre för eleverna i skolan och förskolan. Invånarna kommer även märka av en försämring av skötseln av gator och parker i och med uppsägningarna där på den avdelningen, säger Laila Norstad.

Anna Flodell Lindberg är skolsköterska på Råbyskolan och representerar Vårdförbundet.

– Det vi vet är att den enskilt största skyddsfaktorn för att klara sig i livet och inte hamna i kriminalitet, missbruk eller utanförskap – det är att klara skolan, säger Anna Flodell Lindberg.

Flytten från Råby till Finnsta

Hon berör den kommande flytten av eleverna från Råbyskolan till Finnstaskolan och vilka förutsättningar som hösten kommer bjuda på.

– Det jag har fått höra är att det kommer att vara klasser på cirka 30 barn från och med årskurs ett, vilket är alldeles för många.

Vad är det allvarligaste i det?

– Jag tänker såhär, att de här barnen behöver mer resurser än vad de har nu. Det här är elever där många har behov av extra speciallärare, svenska som andraspråks-lärare och extra utrymmen för att jobba i mindre grupper. Men som det är nu på Finnstaskolan så är det knökfullt, säger Anna Flodell Lindberg.

Vi kommer inte att kunna arbeta för att motverka den pågående rekryteringen till gängkriminalitet.

Detta har hänt:

30 personer har sagts upp inom förskolan och skolan. En hel avdelning inom samhällsbyggnadskontoret varslades om uppsägning: Gata- och parkenheten. Här riskerade nio personer att få gå. Nu står det alltså klart att åtta sägs upp och en omplaceras.

Två personer har därtill varslats inom kultur- och fritidsnämndens område. Här uppger kommunen att en tjänst har sagts upp.

I interna mejl har personal på kommunen informerats att anledningen till de omfattande nedskärningarna är till följd av ett budgetunderskott för 2024 som enligt prognos uppgår till 80 miljoner kronor. Samtliga kontorschefer har fått i uppdrag att se över sin bemanning.

Källa: Mitt i

Bakre raden från vänster: Anna Flodell Lindberg, skolsköterska, Vårdförbundet, Lars-Erik Larsson, Sveriges Lärare och Hasmik Yeghoyan, ordförande SSR Upplands-Bro och huvudskyddsombud.  Nedre raden från vänster: Sofie Fjalestad, SSR och Laila Norstad, kommunal.

Bakre raden från vänster: Anna Flodell Lindberg, skolsköterska, Vårdförbundet, Lars-Erik Larsson, Sveriges Lärare och Hasmik Yeghoyan, ordförande SSR Upplands-Bro och huvudskyddsombud. Nedre raden från vänster: Sofie Fjalestad, SSR och Laila Norstad, kommunal.

Malin Lövkvist

Fackens larm: "Ett dubbelt svek"

Barn och ungdomar de stora förlorarna när kommunen skär ner