Ett stenkast från kommunhuset i Kungsängen träffar Mitt i fem fackliga företrädare i ett mötesrum med utsikt över torget i centrum.
Det är företrädare för Kommunal, Sveriges Lärare, Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR.
Barnens vardag påverkas
Saken är klar.
Barn och ungas vardag kommer att påverkas av de drastiska nedskärningar som nu görs.
Men frågan är hur?
Fackliga företrädare från fem förbund är efter en vår och försommar av förhandlingar oroliga över vad barn och unga kommer mötas av för vardag efter sommarlovet.
Malin Lövkvist
– Vi känner stor oro för det faktum att det blir färre vuxna som jobbar med barn och unga. Samtidigt som storlekarna på klasserna och barngrupperna växer, säger Lars-Erik Larsson, ordförande Sveriges Lärare Upplands-Bro.
"Ser inga satsningar"
Lars-Erik Larsson reagerar starkt på att Paul Gustafsson (M), utbildningsnämndens ordförande, i artikeln om specialpedagogen Cecilia Sonefors (Mitt i Upplands-Bro nummer 21) förde fram att man i Upplands-Bro gjort stora satsningar på skolan.
– Vi ser inte att man gör satsningar. Det vi ser är att det genomförs nedskärningar där man i själva verket behöver satsa.
Från Sveriges Lärare beskriver man det som nu händer som ett svek mot lärare, barn, elever och föräldrar.
– Det här är ett dubbelt svek om man tittar brett och över tid. Först skär politikerna ner i förskolan och i skolan. Sen ser vi att man också rent ekonomiskt skär ner inom bibliotek, fritidsgårdar, kulturskolan och stödinsatser för de föräldrar och barn som har behov efter skoltid.
Omöjligt chefsuppdrag
Hasmik Yeghoyan är Akademikerförbundet SSR:s lokala ordförande och huvudskyddsombud.
SSR företräder bland annat socialsekreterare.
– Det är omöjligt för cheferna att genomföra den här processen att lyckas få en budget i balans inför 2025 utan att slå sönder verksamheterna. Här behöver politikerna komma in och göra någonting åt saken. Exempelvis tillföra mer pengar, säger Hasmik Yeghoyan.
Vad blir följden?
– Vi kommer inte att kunna arbeta för att motverka den pågående rekryteringen till gängkriminalitet och inte heller arbeta långsiktigt för att säkerställa en trygg kommun, säger Hasmik Yeghoyan.
Hon understryker att arbetet inte bara handlar om att stoppa barn från att rekryteras, utan även förebygga rekrytering långsiktigt.
Ej samma service
Laila Norstad som representerar Kommunal är klar vilka effekter som kommer synas för Upplands-Broborna.
– Det kommer bli sämre för eleverna i skolan och förskolan. Invånarna kommer även märka av en försämring av skötseln av gator och parker i och med uppsägningarna där på den avdelningen, säger Laila Norstad.
Anna Flodell Lindberg är skolsköterska på Råbyskolan och representerar Vårdförbundet.
– Det vi vet är att den enskilt största skyddsfaktorn för att klara sig i livet och inte hamna i kriminalitet, missbruk eller utanförskap – det är att klara skolan, säger Anna Flodell Lindberg.
Flytten från Råby till Finnsta
Hon berör den kommande flytten av eleverna från Råbyskolan till Finnstaskolan och vilka förutsättningar som hösten kommer bjuda på.
– Det jag har fått höra är att det kommer att vara klasser på cirka 30 barn från och med årskurs ett, vilket är alldeles för många.
Vad är det allvarligaste i det?
– Jag tänker såhär, att de här barnen behöver mer resurser än vad de har nu. Det här är elever där många har behov av extra speciallärare, svenska som andraspråks-lärare och extra utrymmen för att jobba i mindre grupper. Men som det är nu på Finnstaskolan så är det knökfullt, säger Anna Flodell Lindberg.